Putin: Srbiji će biti obezbeđen gas

Aleksandar Vučić je rekao da je dobio uveravanja predsednika Vladimira Putina i Alekseja Milera iz "Gasproma" da će Srbija moći da kupi dodatne količine ruskog gasa sa teritorije i nekih drugih zemalja i da sa izvesnošću može da čeka prvi i drugi kvartal sledeće godine, bez obzira na to kako će teći razgovori između Rusije i Ukrajine.

Na pitanje šta će se desiti u slučaju da bude prekinut tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, Putin je rekao da je Rusija spremna da očuva ukrajinski tranzit i da se o tome razgovara, kao i da to nije tajna.

"Jedino što uslovi ukrajinske strane nisu prihvatljivi za nas, ali to je početak pregovora i nadam se da ćemo usaglasiti stavove. Srbiji će biti obezbeđen gas, u svakom slučaju, po drugim nekim rutama. Pitanje koje smo danas razmatrali je povećanje isporuke Srbiji zbog rasta privrede, jer su potrebe Srbije veće svake godine i ja želim da čestitam srpskom rukovodstvu i predsedniku Srbije", poručio je Putin.

I bez ukrajinskog tranzita mi ćemo moći da povećamo isporuku za Srbiju, dodao je Putin.

O učešću Srbije u projektu "Turski tok" 

Što se tiče učešća Srbije u projektu "Turski tok", Putin kaže da je on moguć:

"Mi smo spremni. Srpski deo gasovoda od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman i 90 odsto je već postavljeno i 85 odsto Srbija je već spremna. Pitanje je u tranzitnim stanicama, ali ono što mi vidimo bez obzira na brojna uveravanja i molbe ruske strane, jeste da se obezbedi isporuka kroz Tursku i Bugarsku. Vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji".

Putin dodaje da se Rusija više puta obraćala Bugarskoj da realizuje "Turski tok", ali da bugarsko rukovodstvo verovatno, pod pritiskom, ne žuri sa tim.

"Videćemo kako će se dalje realizovati taj projekat na bugarskoj teritoriji.

Ako bugarsko rukovodstvo ne želi taj tok mi ćemo naći druge mogućnosti na jugu Evorpe. Sa Srbijom imamo i druge zajedničke projekte ne samo isporuku gasa. To su naše naftno-gasne kompanije koje rade i one će povećavati ulaganje, a imamo i druge planove. Čini mi se da smer saradnje ima jako dobru perspektivu", zaključio je Putin.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike