Putin: Naše hipersonično oružje obesmislilo napore drugih zemalja

Vladimir Putin je rekao da raketni odbrambeni sistemi pojedinih zemalja imaju za cilj da onemoguće ruski nuklearni potencijal i učine ga beskorisnim.

"Ali, nakon što smo napravili hipersonično oružje, njihovi pokušaji da to učine su postali uzaludni, a uzaludni su i višemilionski troškovi koje imaju", ocenio je Putin.

Putin je tom prilikom istakao da nije siguran da li je potrebno isticati u Ustavu nuklearni status zemlje, jer je mnogo važnije biti korak ispred drugih zemalja u sferi odbrane.

"Što se tiče nuklearnog statusa, nisam siguran treba li to naglašavati u Ustavu. Nije stvar u tome što smo danas nuklearna sila, već u tome da uvek treba da budemo na korak ispred po svim najnovijim sistemima naoružanja", ukazao je ruski lider.

Krajem novembra prošle godine predstavnici ruske vojske su pokazali američkim vojnim inspektorima hipersonični raketni sistem, "avangard", u skladu sa sporazumom o kontroli naoružanja "Nju start" (Novi početak).

"Avangard" može da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave, a uspešno je testiran krajem prošle godine.

"’Avangard’ ima interkontinentalni domet i može da leti u atmosferi 20 puta brže od zvuka. Prema meti leti kao meteorit, kao vatrena lopta", izjavio je ranije ruski predsednik Vladimir Putin.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar