Putin: I Rusi s dvostrukim državljanstvom mogu biti mobilisani; SAD proširile listu sankcija

Nastavljaju se borbe u regionu Donjecka. Herson je posetio ukrajinski predsednik Zelenski. Poručio je da povlačenje ruskih snaga iz Hersona predstavlja početak kraja rata.

Optužio je ruske snage za više od 400 ratnih zločina na području Hersona i upozorio da će svi počinitelji biti pronađeni i kažnjeni. 

Moskva odbacuje tvrdnje ukrajinskog ruskovodstva da su njene trupe namerno ugrožavale civile. Ne želi da komentariše ni posetu Zelenskog Hersonu, navodeći da je to teritorija Ruske Federacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz po kome i Rusi s dvostrukim državljanstvom mogu biti mobilisani. 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora da plati Ukrajini ratnu odštetu i da je Moskva odgovorna za invaziju na Ukrajinu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, poručio je da je odluka o pregovorima sa Rusijom na Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je na Kijevu da odluči koji su mu uslovi prihvatljivi za pregovore o okončanju rata sa Rusijom.

U Ankari su održani razgovori šefa američke obaveštajne službe i direktora ruske spoljne obaveštajne službe.

"Takvi pregovori su zaista održani. Inicirala ih je američka strana", rekao je Peskov koji je izbegao da otkrije predmet razgovora.

Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija protiv Moskve na još 14 pojedinaca, 28 entiteta i osam avio-kompanija. 

Sa druge strane Moskva je donela meru zabrane ulaska u zemlju za 100 Kanađana, uključujući i holivudskog glumca Džima Kerija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike