Putin: Građani oslobođenih oblasti načinili su pravi korak, nikada vas nećemo izdati

Sporazumi se potpisuju sa sve četiri ukrajinske teritorije na kojima su održani referendumi – s Luganskom i Donjeckom Narodnom Republikom, kao i sa Zaporoškom i Hersonskom oblašću.

Vladimir Putin je na početku svog obraćanja poručio da je sudbina žitelja DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti zajednička.

"Pravo na samoopredeljenje je neotuđivo pravo Donjecke i Luganske narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je potvrđeno i 1. članom Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Putin na početku svog govora.

Istakao je da je narod doneo odluku na referendumu i da "postoje četiri regiona koja su novi ruski regioni".

"Kijev je dužan da se s poštovanjem odnosi prema izboru DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, samo to može biti put ka miru", izjavio je Putin. 

Uvek ćemo pamtiti one koji nisu hteli da se pomire sa neonacističkim državnim udarom u Ukrajini, poručio je Putin, dodajući da su oni koji su stradali u "specijalnoj vojnoj operaciji" heroji velike Rusije.

Obraćajući se Kijevu i Zapadu Putin je rekao: "Žitelji DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti zauvek će biti građani Rusije".

Pozvao je režim u Kijevu da pod hitno obustavi vatru, koja bukti još od 2014. godine i da se vrati za pregovarački sto.

"Rusija neće živeti po pravilima Zapada"

Poručio je da Rusija neće živeti po pravilima Zapada, koji, kako kaže, sada već ima i trojne standarde.

"Zapad iznajmljuje teritorije kao hegemon. Od ključne je važnosti da sve države predaju svoj suverenitet u korist SAD", istakao je ruski predsednik. 

Ukazao je i da su se obećanja o neširenju NATO-a, kojima su poverovali prethodni rukovodioci, ispostavila kao užasna obmana. 

Predsednik Rusije je rekao da se nada da će Federalna skupština podržati zakone o ujedinjenju novih teritorija s Ruskom Federacijom.

Nakon završetka ceremonije ruski predsednik će se sastati sa liderima Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, u kojima je od 23. do 27. septembra održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji.

Putin je kasno sinoć potpisao ukaz o priznavanju nezavisnosti Zaporoške i Hersonske oblasti.

"U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti na referendumu koji je održan 27. septembra 2022, odlučujem: Priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti", navodi se u dokumentu.

U drugom ukazu, iste sadržine, Putin je priznao suverenitet i nezavisnost Zaporoške oblasti.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike