Put ka „zelenijoj budućnosti“ Srbije – skandinavske zemlje pomažu u prelasku na cirkularnu ekonomiju

U cirkularnoj ili kružnoj ekonomiji u kojoj se otpad pretvara u novac i pri tome čuva životna sredina, skandinavske zemlje su bile pioniri. Sada žele da podele svoja iskustva i pomognu Srbiji u usvajanju principa održivog razvoja i cirkularne ekonomije na putu ka zelenijoj budućnosti.

"Uveren sam da je prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju, ključ pozicioniranja na evropskom tržištu. Srećan sam da vidim spremnost u Srbiji za ovu specifičnu tranziciju", kaže ambasador Norveške u Beogradu Jern Jelsta.

Tokom septembra i oktobra održaće se radionice u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu, na kojima će stručnjaci iz nordijskih zemalja prikazati primere dobre prakse kako bi ključni akteri, a to su građani i poslovni sektor razumeli da je otpad iz jedne industrije sirovina za drugu industriju.

"To je dobro za razvoj postojećih biznisa, kreiranje novih biznisa i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji", ističe ambasador Finske u Beogradu Kimo Lahdevirta.

Ovom prilikom, književniku, prevodicu i izdavaču Vladislavu Bajecu ukazom norveškog kralja, uručen je orden za doprinos promociji norveške književnosti i kulture.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар