Puštena 492 balona za žrtve saobraćajnih nesreća, statistika opominje

Ako bismo na po minut zaćutali za sve 492 osobe koje su stradale prošle godine, Srbija bi sledećih osam sati i 12 minuta ćutala, poručio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić na obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.

Kao opomena i sećanje na stradale puštena su 492 balona. Jedan pripada 17-godišnjem Pavlu koga je na pešačkom prelazu u Beogradu usmrtio pijani vozač.

Njegov otac kaže da je Pavle bio multitalentovano dete koje je trebalo da bude pokretač ove zemlje.

"Na moju inicijativu, i uz njihovu pomoć, taj pešački prelaz je obezbeđen, pešačko ostrvo je napravljeno. U planu je još da se postavi solarni merač brzine ispred i iza pešačkog prelaza i da se napravi podest celom širinom pešačkog prelaza", rekao je Pavlov otac Saša Stanković.

Pešaci, biciklisti i deca su najugroženiji u saobraćaju.

Zato stručnjaci preporučuju ono što su pojedine prestonice već usvojile – da se u zonama gde su ove grupe dominantne maksimalna brzina ograniči na 30 kilometara na sat.

U međuvremenu, Beograd primenjuje strategiju po kojoj bi broj stradalih do 2025. trebalo da se smanji za 30 odsto.

"Trista škola smo obezbedili, odnosno 300 pozicija oko škola. Cilj u narednom periodu je da još 300 pozicija učinimo bezbednijim. Godišnje 180 miliona opredeljujemo za ovu oblast preko Sekretarijata za saobraćaj, i preko saveta još dodatnu količinu novca", rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Dodatna opreznost svih učesnika u saobraćaju, uz poštovanje propisa, vodi do boljih rezultata, veruju nadležni. Veruju i da neke propise treba menjati.

"Smatram da kaznena politika mora značajno da se pooštri. Možda neće spasiti svaki život u saobraćaju, ali će bar dati koliko-toliko satisfakciju porodicama onih koji su ubijeni. Otac malog Pavla nikad neće prestati da žali za sinom – a njegov ubica je dobio tri godine za ubistvo deteta", ističe ministar policije Aleksandar Vulin.

Prošle godine na putevima u Srbiji nastradalo je 13 dece i 100 mladih. Stopa nesreća sa smrtnim ishodom se iz godine u godinu smanjuje, ali je i dalje visoka. Poređenja radi – pre tri decenije na putevima je život gubilo oko 2.000 ljudi godišnje, sada četvorostruko manje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар