Pušten u rad prečistač otpadnih voda na farmi u Zasavici

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je danas pokrenuto u celini radnog procesa izgrađeno je "Ozonvej" domaćom tehnologijom koja je jedinstvena u svetu po inovatinom rešenju prerade otpadnih voda koje nastaju prilikom uzgoja svinja.

Goran Trivan navodi da je poljoprivreda nesumljivo planetarno najveći zagađivač životne sredine, a da su farme za uzgoj svinja jedan od najvećih izvora takvog zagađenja.

"Domaća tehnologija bazirana na smeđim algama primer je odlične primene domaće inovacije u prečišćavanju otpadnih voda, ukazao je Trivan.

Dodaje da je zabluda da ćemo imati zdravu i čistu životnu sredinu, a da u nju ne ulažemo gotovo ništa.

Izrazio je priznanje i zahvalnost vlasniku poljoprivrednog gazdinstva Milovanu Ivankoviću koji se ovakvim pionirskim poduhvatom opredelio za ulaganje u zaštitu životne sredine.

Kako je ministar ukazao, značaj ovog i sličnih projekata je tim veći, jer obezbeđuje proizvodnju zdravije hrane, očuvanje životne sredine i uspostavljanje evropskih ekoloških standarda u ovoj privrednoj grani.

Istovremeno, kako je dodao, predstavlja primer u kom pravcu će ono što nije državni sektor morati da se kreće.

Trivan je naveo da je osnovni prioritet u zaštiti životne sredine u Srbiji izgradnja 356 sistema za prečišćavanje otpadnih voda, što će zahtevati ulaganja od oko pet milijardi evra.

Međutim, pored državnih, neophodno je još oko hiljadu manjih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u privatnom sektoru.

Ministar je podsetio i uputio poziv svima koji se bave proizvodnjom i generišu otpadne vode na bilo koji način, da misle unapred i preduzimaju korake ka blagovremenom rešavanju ovog problema.

"Vreme koje dolazi će nam nametnuti standarde, da ono što proizvodite nećete više moći da prodate ni na domaćem, ni na stranom tržištu, a da pri tom niste primenili sve mere zaštite životne sredine. Samo oni koji misle unapred će moći to da rade. Oni koji to ne budu uradili na vreme, imaće ozbiljnih problema", upozorio je Trivan, i dodao da će država stvaranjem povoljnog miljea pomoći u ovom procesu.

Vlasnik farme Milovan Ivanković ističe da je ulaganjem sopstvenih sredstava u uspostavljanje jedinstvenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obezbedio zaštitu životne sredine, a pre svega podzemnih voda, doprinoseći očuvanju prirodnih vrednosti Specijalnog rezervata prirode "Zasavica" koji se nalazi u blizini, ali istovremeno obezbedio ostvarivanje savremenih evropskih standarda u proizvodnji uz povoljnu ekonomsku projekciju i veću energetsku efikasnost.

Ukazujući na prednosti u primeni ovog jedinstvenog rešenja za preradu otpadnih voda pretežno organskog sadržaja, Željko Pantić, direktor preduzeća "Ozonvej" je naglasio da je takvo postrojenje energetski efikasno jer troši znatno manje električne energije za svoj rad, ekonomično jer ostatak suve materije iz procesa prečišćavanja može da se koristi kao visokokvalitetno đubrivo ili bioenergent, i efikasno jer se otpadne vode prečišćavaju do tehničke vode druge kategorije koja se kao takve ispuštaju u recipijent.

"Dobrobit ovakav objekat donosi ne samo poljoprivrednoj farmi u Zasavici, već i zaštićenom području ‘Zasavica’" rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, i najavio da će se lokalna samouprava ozbiljno baviti rešavanjem aktuelnih pitanja zaštite životne sredine.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević naglasio je da ovo Ministarstvo preduzima sve mere za jačanje svinjarstva kao izuzetno perspektivne poljoprivredne grane.

Dodaje da će u tom cilju, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, zajedno raditi na iznalaženju načina za podršku poljoprivrednim proizvođačima u uspostavljanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda i neophodnih savremenih standarda zaštite životne sredine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike