Pusta sela duž administrativne linije, zavičajci se nadaju da će kraj oživeti

Pedesetih godina prošlog veka u Raševac, Tačevac i Vukojevac, selima duž administrativne linije sa Kosmetom, živelo je više od hiljadu ljudi. Loš put i teški uslovi za život uticali su da i poslednji meštani pre 20 godina napuste taj kraj. Zadnji su iz Tačevca otišli Ružići.

"Bila je tu i osnovna škola, bilo je to veliko selo, ali eto tako se to desilo, ta migracija i mi smo se svuda raselili. Svako je tako otišao na neku svoju stranu", rekao je Vidosav Ružić, privrednik iz Beograda.

U Tačevcu su ostale oronule i porušene kuće, grobovi predaka i tišina koja govori više od reči. Slična je situacija i u okolnim selima.

Dvadeset sela duž administrativne linije sa Kosmetom po površini su veće od grada Niša, nažalost u njima živi samo stotinak stanovnika.

Tačevčani kažu da su problemi zbog kojih se odavde odlazilo prisutni i danas. Zato su počeli prvo da uređuju put i seosko groblje, obnavljaju izvore, kako bi se ovom kraju pružila nada u povratak i život.

"Da već iduće godine počnemo da radimo naš dom u Tačevcu, da mogu da dođu deca, ovako koji su izviđači, a ujedno to će nama da služi kad god dođemo, da dođemo nas pet, deset, jedan, da imamo tako pet, šest soba", naveo je Mileta Aleksić, privrednik iz Beča.

Ljubiša Aleksić iz Tiovca rekao je da će puno značiti ako se bude rešio problem sa putem. "Onda će tek da bude lakše za život i za sve", naveo je Ljubiša Aleksić. 

Zavičajci se nadaju da će u vremenu koje dolazi biti učinjen pomak ka oživljavanju tog kraja i da će u tome imati podršku lokalne vlasti i države.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар