Pučisti u Gvineji tvrde da neće biti lova na veštice, članovima vlade zabranjen izlaz iz zemlje

Zvaničnicima svrgnute gvinejske vlade zabranjen je izlazak iz zemlje do daljeg i ukinut je policijski čas u rudarskim oblastima, rekao je u vođa vojne jedinice koja je pritvorila predsednika Alfa Kondea.

Vođa pučista pukovnik Mamadi Dumbuja, koji je i bivši oficir francuske Legija stranaca, rekao je da bi predsednik Konde, kao i premijer i najviše zvaničnici gvinejske vlade, trebalo da vrate svoja službena vozila.

"Neće biti lova na veštice", rekao je Dumbuja dan nakon puča koji je izazvao međunarodnu osudu i pretnje sankcijama.

Puč u zapadnoafričkoj državi sa najvećim svjetskim rezervama boksita, rude koja se koristi za proizvodnju aluminijuma, doveo je cenu tog metala na desetogodišnji maksimum zbog straha od daljnjih poremećaja na tržištu. Rojters napominje da još nema naznaka takvog poremećaja.

Obnovljeni drumski i vazdušni saobraćaj 

Saobraćaj je obnovljen, a neke prodavnice su se ponovo otvorile oko glavnog upravnog okruga Kalum u prestonici Konakriju, koji je tokom nedelje bio poprište borbi dok su se specijalne snage pučista borile protiv vojnika lojalnih Kondeu.

Portparol vojske rekao je na televiziji da su kopnene i vazdušne granice takođe ponovo otvorene.

Međutim, neizvesnost još traje. Dok se činilo da je vojna jedinica držala Kondea u pritvoru, govoreći jednoj zapadnoafričkoj državi na državnoj televiziji da su raspustili vladu i Ustav, drugi rodovi vojske tek treba da se izjasne o puču.

Dumbuja je na državnoj televiziji rekao da su "siromaštvo i endemska korupcija" nagnali njegove snage da smjene Condea sa funkcije.

Afrička unija preti sankcijama

Prevrat je naišao je na osudu nekih od najjačih saveznika Gvineje. Ujedinjene nacije su brzo su osudile taj čin, a Afrička unija i regionalni blok Zapadne Afrike zapretili su sankcijama.

Stejt Department saopštilo je da bi nasilje i vanustavno delovanje mogle narušiti "izglede Gvineje za stabilnost i napredak".

"Ovaj čin mogao bi ograničiti sposobnost SAD i drugih međunarodnih partnera Gvineje da podrže zemlju", navodi se u saopštenju.

Iako je rudno bogatstvo podstaklo ekonomski rast tokom Kondeove vladavine, mali broj građana Gvineje imao je značajnije koristi, doprinoseći nagomilanoj frustraciji među milionima mladih bez posla.

Kako navodi dopisnik Rojtersa, uprkos policijskom času koji je trajao preko noći, sedište Kondeove predsedničke straže opljačkali su ljudi koji su bežali sa pirinčem, konzervama ulja, klima-uređajima i dušecima.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар