PSG: Svedočimo arhitektonskom nasilju

PSG je u saopštenju ocenio da se u Beogradu dešava nezapamćeno arhitektonsko-urbanističko nasilje i uništavanje najznačajnijih kulturnih spomenika i zaštitnih znakova grada.

"Kalemgdanska tvrđava je u opasnosti od protivzakonite i besmislene izgradnje gradske gondole", navodi se u saopštenju i dodaje da projekat koji bi Beograđani "preplatili" podrzumeva seču zaštićenih stabala na Ušću i Kalemegdanu.

Kako se dodaje, Kalemgdan je kulturno dobro od izuzetnog značaja i izričito je zabranjena svaka gradnja i seča drveća na tvrđavi.

PSG je podsetio da je, kako navodi, pre nekoliko nedelja u gradskoj šumi Košutnjak počela nezakonita seča drveća i mašinsko kopanje temelja za "misteriozni objekat bez ikakvog obaveštenja, dozvole ili najave" i da se tek iz medija saznalo da je reč o investiciji Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije koja gradi veštačku stenu za penjanje.

Taj pokret podsetio je, kako piše, i na "još nekoliko urbicida" – Savamalu, "Beograd na vodi", nacionalni jarbol, nacionalni stadion, "metro iz ništa u ništa", pevajuća fontanu na Slaviji, Cvetni trg, renoviranje Trga Republike, Železničku stanicu i podrivanje savskog nasipa.

"Shvatamo da je manir ove ohole vlasti da kroz skupe i nepotrebne projekte u saradnji sa privatnim partnerima, izvlači novac svih građana a kao trajnu posledicu ima diletnantsko ruiniranje gradskog jezgra i najznačajnijih lokacija kojima se ovaj grad ponosi", navodi se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike