PSG protiv progona Lazovića iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da osuđuje progon Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ i njenog istaknutog predstavnika Radomira Lazovića, i podržao njihove aktiviste da ostanu istrajni u borbi za pravednije i bolje društvo.

„Proganjanjem aktivista Srbija se predstavlja kao država u kojoj se redovnije i oštrije kažnjavaju oni koji se bore protiv kriminala nego oni koji kriminal sprovode“, ocenio je PSG.

PSG je poručio da se zalaže za izgradnju države u kojoj će građani moći slobodno da izražavaju svoje mišljenje, „a oni koji sprovode zločine poput onog (rušenja) u Savamali biti procesuirani i adekvatno kažnjeni“.

Zbog jednog od protesta protiv rušenja u Savamali, Lazović je osuđen na novčanu kaznu od 100.000 dinara koja je preinačena u 60 dana zatvora, uz popis, procenu i prodaju njegove imovine. Nekoliko stranaka i organizacija je osudilo tu odluku o kažnjavanju.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ u petak je saopštila da presuda predstavlja kršenje Zakona o javnom okupljanju i da je doneta je uprkos žalbi Lazovića da je protest bio organizovan u skladu sa zakonom jer taj zakon dopušta mogućnost spontanog okupljanja u roku kraćem od predviđenog za prijavu skupa.

U slučaju zbog kojeg je lazović osuđen, spontano okupljanje je bilo izazvano u to vreme novim otkrićima o umešanosti tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog u rušenje u Hercegovačkoj ulici, u Savamali, saopštila je Inicijativa

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike