Pšenica najskuplja u poslednjih 13 godina – ratari čuvaju zalihe, očekuju novi rast cene

Joca Katić, poljoprivrednik iz Žitišta, je imao 20 jutara pšenice. Rod je smestio kod skladištara i prati situaciju na tržištu.

"Za razliku od prošlih godine, ove godine sam takoreći ostavio 90 posto moje proizvodnje. Jer ova cena koja je sad prisutna sve nas je na neki način iznenadila i prosto navela da probamo da što veću količinu pšenice ostavimo za neko vreme koje dolazi", ističe Katić.

Nova pšenica je već nikla, procena je da će je biti 630.000 hektara, 30.000 više nego lane, a razlog je visoka cena. Setva je skuplja od prethodne, jer je duplo viša cena mineralnog đubriva, koje je osnov za dobar rod.

"Ako sad nisi uložio, a ne rodi ti za iduću godinu, a ostane recimo pšenica na tih 30 dinara, onda opet imaš problem, nemaš količinu, džabe cena", kaže poljoprivrednik iz Kovina Žarko Milanov.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu trenutna cena pšenice je 31 dinar za kilogram bez PDV-a. Da će i narednih meseci biti tražena roba potvrđuju nedavno potpisani ugovori.

"Mi smo zaključili ugovor na nivou cena od 32 dinara i deset para na paritetu CPC odnosno franko kupac za isporuku od 15. januara do 31. januara 2022. godine", naglašava Verica Popov, Produktna berza Novi Sad.

Sa prelaznim zalihama Srbija ove godine ima oko 3,5 miliona tona pšenice, polovina je dovoljna za domaće potrebe, ostalo može u izvoz.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар