Prvi otkosi soje pali kod Zrenjanina, kakav će biti rod

Izuzetno nepovoljne vremenske prilike tokom vegetacije ove godine negativno su se odrazile na rod soje. Nadprosečno visoke temperature sa izuzetno malo padavina u znatnoj meri uticali su na rast i razvoj zrna kod soje.

"Naša kompanija ove godine zasnovala je tri i po hiljade hektara pod sojom, od toga na imanju Zlatica imamo 380 hektara, većina je u suvom ratarenju, osamdeset hektara se nalazi pod zalivnim sistemom. Godina nije uopšte bila naklonjena ni jednoj kulturi a pogotovo što se tiče soje, što se tiče srednjeg Banata. Znači imali smo manjak padavina, neujednačene padavine, visoke temperature koje su dovele do uslovnog sazrevanja i redukovanja samog prinosa soje", kaže Filip Darijević agronom "Matijević Agrar".

Po mnogo čemu specifična godina zahtevala je i dodatne napore oko pripreme mehanizacije koja učestvuje u skidanju roda.

"Žetva za sada protiče u najboljem redu angažovana su trenutno tri kombajna sa fleksibilnim kederima što znači da i donje spratove mahuna mogu da pokupe to jest da žetveni gubitci budu svedeni na minimum", kaže Sava Uzelac, agronom iz PP "Zlatica".

I pored svih problema koji su pratili ovogodišnju proizvodnju žetva soje bar kada je reč o Vojvodini mogla bi biti završena u narednih deset do petnaest dana što zavisi o roku setve i dozrevanja.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар