Prvi korak u sprečavanju nasilja nad ženama – progovoriti i zatražiti pomoć

U usvojenoj Strategiji se navodi da je cilj prevencija i zaštita od svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama i sprečavanje porodičnog nasilja. Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević je rekla za RTS da je veoma važno što će Srbija dobiti Zakon o rodnoj ravnopravnosti, a da je u Strategiji primenjivo sve ukoliko neko to hoće da primeni.

"Uzmimo samo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. U početku je bilo samo, da li će moći da se primeni, neće moći, ako neko bude iseljen iz svog stana, koje su to posledice pravne. Pokazalo se da može. Prema tome, moći će i ovo ako mi svi budemo stali iza toga", navela je Vesna Stanojević tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodala je da je važno za sve nas da kažemo da ćemo se truditi da to zaživi, da bude primenjivo i da sve žene koje trpe nasilje znaju kome mogu da se obrate i da će naići na podršku institucija.

"U našem društvu nemaju svi jednaku šansu" 

Stanojevićeva je kazala da, ako iskreno govorimo, u našem društvu nemaju svi jednaku šansu.

"Mi pričamo o tome da plate u raznoraznim sektorima, kad su u pitanju žene koje se zapošljavaju i muškarci koji se zapošljavaju, nisu iste, da se mnogo lakše primaju na posao muškarci, nego mlade žene, upravo iz straha od porodiljskog bolovanja, odsustva", istakla je koordinatorka Sigurne kuće.

Dodala je da u mnogim institucijama postoje slučajevi u kojima su žene dokazano bile bolji studenti i da su više radile na ličnom usavršavanju, ali da je kada dođe do uspostavljanja nekakve hijerarhije uvek muškarac na vrhu.

"To govori o nama ženama koje smo vaspitane da oni imaju prednost. Ko su to oni – to su oni muškarci koje mi tako gledamo i smatramo da njima pripadaju neka druga radna mesta, da oni imaju mogućnosti da se drugačije plasiraju", istakla je Vesna Stanojević.

Naglasila je da je potrebno da žene shvate da ne postoji prednost samo po rodu i da nikada nije ni trebalo da postoji.

"Muškarci su bolje tretirani" 

Vesna Stanojević je ocenila da su muškarci bolje tretirani i da su u mnogim televizijskim emisijama uglavnom muškarci gosti i da žena ima na rukovodećim položajima, ali ne onoliko koliko bi trebalo da ih ima, kao i da se nada da će Zakon o rodnoj ravnopravnosti dati jednake šanse.

Govoreći o porodičnom nasilju tokom pandemije, koordinatorka Sigurne kuće je rekla da tokom vanrednog stanja nisu beležili povećan broj poziva žena koje su trpele nasilje, ali da su žene tražile pomoć kada se situacija sa pandemijom malo smirila.

"Ne mogu da kažem da su (nasilnici) bili gori. Verujem da je situacija slična ili ista, ali mi ne beležimo povećan broj poziva u prošloj godini. To je jako važno", istakla je Stanojevićeva.

"Od početka godine ubijeno devet žena" 

Dodala je da je od početka godine ubijeno devet žena, što je, kako je ocenila, veliki broj i da su primili gotovo 1.000 poziva za prva tri meseca ove godine.

"Sigurna kuća radi najnormalnije. Sve što nam treba imamo. Sve što se tiče lične zaštite žena, kuće, svega ostalog imamo", navela je Vesna Stanojević i dodala da su telefoni Sigurne kuće dostupni 24 sata.

Poručila je da žene prijave nasilje, kako ono koje one same trpe, tako i nasilje za koje znaju da ga trpe i druge žene, kao i da je važno govoriti o tome.

"Prvi korak – progovoriti i tražiti pomoć, jer ako pomoć ne zatražite, nikad je nećete ni dobiti. Ne može niko da zna šta se dešava u vašoj kući, ako vi to ne kažete", naglasila je Vesna Stanojević.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар