„Prve transplatacije rožnjače na VMA narednih nedelja“

Miroslav Vukosavljević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je Očna banka projekat važan za celu zemlju.

"Ovo je najbolji način da se reši pitanje transplatacije jer ima dosta ljudi koji čekaju. Prve transplatacije rožnjače se mogu očekivati narednih nedelja, a zavisi i koliko će nas država podržati. Ako se usvoji zakon o transplantaciji organa i tkiva, broj transplatacija će se drastično povećati", objašnjava Vukosavljević.

Kaže da nastavna i obrazovna delatnost VMA idu zajedno sa lečenjem.

"Imamo više od 24.000-25.000 velikih operacija godišnje, preko pola miliona pregleda i to je ogromna mašina", napominje Miroslav Vukosavljević.

Dodaje da su deficitarne grane vezane za anesteziju, kardiohirurgiju i delimično neurohirurgiju.

"Radimo na popuni tih tačaka, a stalni problem je što odlazi mnogo medicinskih tehničara, kako iz ustanove tako i van zemlje. Imamo najmanje liste čekanje, na operaciju katarakte čeka se manje od godinu dana i ovo je način da sednemo i dogovorimo se, a mislim da možemo vrlo brzo da rešimo problem", napominje zastupnik načelnika VMA.

Ističe da je prioritet započeta obnova VMA, ali i obrazovanje kadra na kojem se radi.

"Medicinski fakultet je iznedrio već studente koji dolaze na specijalizaciju što je velika stvar", zaključuje Miroslav Vukosavljević.

Vojnomedicinska akademija obeležava 174. rođendan. Na ovaj svečani dan u toj ustanovi biće otvorena Očna banka, ali i dodeljene tradicionalne nagrade, proglašena najbolja organizaciona jedinica VMA i uručene medalje najboljim hirurzima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike