Prve bebe u 2016. godini

U 2015. godini u Beogradu je rođeno 20.000 beba što je rekord u poslednjih 30 godina. A ako je suditi po broju rođenih beba i na početku 2016. godine, onda može da se kaže da se "rode polako vraćaju" u Srbiju.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo, Kliničkog centra Srbije, u prvoj sekundi nove 2016. godine, rođena je prva beba, devojčica, teška 2.950 grama. Beba, koju je na svet donela Nataša Radojević, dugačka je 50 centimetara.

Samo minut posle ponoći, rođen je i dečak, dugačak 54 centimetra i težak 4.350 grama. Dečaka je carskim rezom rodila 36-godišnja Milica Drobnjak.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK KCS u Višegradskoj poželeo je srećnu Novu godinu i istakao da su u novogodišnjoj noći imali pune ruke posla.

"Srbija je slavila, mi smo imali pune ruke posla. Imali smo i prvu bebu sekund posle ponoći, to je bio prirodan porođaj. Ono što je važno i što je ministar Zlatibor Lončar rekao jeste da je ove godine rođeno više od 20.000 beba i to je ohrabrujuća vest", ističe Stefanović.

Kaže da su promene od prošle godine već vidljive, ali i da će ih biti još.

"Imali smo promena od prošle godine i imaćemo ih još. Prvo smo promenili, koliko smo mogli, odnos prema trudnicama, kuhinju, dobili smo novu opremu. Klinika je još pre dve god ukinula plaćanje epidurala, to je predloženo i usvojeno u celoj Srbiji", dodaje Stefanović.

Uslovi u porodilištima, ishrana, komunikacija, u ovoj godini novi zakoni – donacije jajnih ćelija i spermatozoida, banka, više pokušaja vantelesne, surogat, najavljena je reforma neonatologije – pedijatrije, ginekologije?

Stefanović kaže da se prati korak evropskih zakona i dodaje da se planira otvaranje perinatalnih centara u Srbiji.

A da bi deca koja nemaju svoj dom i roditelje, ipak imala koliko toliko sigurniju svakodnevnicu, treba da pomogne i ovogodišnja Ulica otvorenog srca u Svetogorskoj ulici.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar