Prve bebe u 2016. godini

U 2015. godini u Beogradu je rođeno 20.000 beba što je rekord u poslednjih 30 godina. A ako je suditi po broju rođenih beba i na početku 2016. godine, onda može da se kaže da se "rode polako vraćaju" u Srbiju.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo, Kliničkog centra Srbije, u prvoj sekundi nove 2016. godine, rođena je prva beba, devojčica Elena, teška 2.950 grama. Beba, koju je na svet donela Nataša Radojević, dugačka je 50 centimetara.

U novogodišnjoj noći rođen je i dečak Vuk koga je rodila Milina Petrov.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK KCS u Višegradskoj poželeo je srećnu Novu godinu i istakao da su u novogodišnjoj noći imali pune ruke posla.

"Srbija je slavila, mi smo imali pune ruke posla. Imali smo i prvu bebu sekund posle ponoći, to je bio prirodan porođaj. Ono što je važno i što je ministar Zlatibor Lončar rekao jeste da je ove godine rođeno više od 20.000 beba i to je ohrabrujuća vest", ističe Stefanović.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uručio je po 300.000 dinara prvorođenim bebama u Beogradu – devojčici Eleni i dečaku Vuku, koji su rođeni na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj gde se tokom noći rodilo još 16 beba.

On je Eleninoj majci Nataši Radojević i majci dečaka Vuka Milini Petrov uručio vaučere od po 300.000 dinara i bebi pakete. 

U Novom Sadu prva beba u 2016. godini došla je na svet minut posle ponoći u porodilištu "Betanja", a dečaka i njegovu majku Vesnu Firić posetio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Grad je za prvorođenu novosadsku bebu obezbedio novogodišnji poklon od 100 hiljada dinara, a sva deca sa teritorije Novog Sada rođena 1. januara dobiće po 50 hiljada dinara.

Prva beba rođena u kragujevčkom porodilištu je dečak težak 4.2 kilograma. Mami Emini Šaćirović to je drugo dete. Prvorođena beba, od grada je na poklon dobila poklon čestitku u iznosu od 100.000 dinara.

Inače, tokom 2015, u Kragujevcu je rođeno, 2.390 beba. 

Prve dve bebe rođene u novogodišnjoj noći u Čačku su dečaci. Prema rečima babice čačanskog porodilišta Snežane Petronijević, prva beba rođena je sat iza ponoći u 01.10 časova, a drugi najmlađi Čačanin stigao je na svet u 03.19 časova.

Prvom detetu koje se rodilo iza ponoči u Čačku poklon je jutros uručio gradonačelnik grada Vojislav Ilić. "Radi se o zlatniku koji se tradicionalno uručuje prvoj bebi u Novoj godini. Drago mi je da je zabeležen porast novorođenčadi u poslednjih nekoliko godina", rekao je Ilić za Tanjug.

Inače u čanskom porodilištu u 2015. godini na svet je stiglo 1311 mališana. 

U novogodišnjoj noći, dva sata nakon ponoći, Vesna Kocić iz sela Donja Trnava u prokupačkom porodilištu rodila je devojčicu, prvo dete rođeno ove godine u toj opštini.

Prema rečima načelnika Ginekološko akušerskog odeljenja prokupačke bolnice Nenada Radmanovća, devojčica je teška tri kilograma i 900 grama, a dugačka 53 santimetara i treće je dete u porodici Kocić.  

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar