Prva strana IT firma u Pirotu

Adrian je pre četiri godine iz Kejptauna došao u Pirot rodni grad njegove supruge i odlučio da tu ostane. Nastavio je da se bavi poslom koji je radio u svojoj zemlji – IT tehnologijom i nedavno otvorio firmu u Start up centru.

"Imao sam veliki izbor kandidata.Uposlio sam njih nekoliko, a u narednim mesecima planiram da angažujem još ljudi. Radimo za firme u Africi, Australiji i Velikoj Britaniji. Nadam se da će u bliskoj budućnosti biti još bolje i da će nas institucije podržavati u daljem radu", kaže Adrian Dunbar.

Mladi Piroćanci koji rade u Adrijanovoj firmi, kažu da su veoma zadovoljni poslom jer im pruža mogućnost za dalje usavršavanje u oblasti IT sektora.

"Izazov je veliki s obzirom na to da se radi za veliko tržište, kompanija je dosta velika. Lično za mene izazov je još veći, jer je to neki spoj ekonomije i programiranja, s obzirom na to da se rade aplikacije za računovodstvo i za finansije", navodi Petar Petrović.

„Oduvek sam želela da se bavim programiranjem , na kraju za to sam se i školovala, ali ideja je bila da se vratim u Pirot i evo sada sam dobila priliku da radim ono što volim", kaže Neda Dončić.

U lokalnoj samoupravi Pirota ističu da je razvoj informacionih tehnologija budućnost ali i prioritet, kako bi se, pre svega, uposlili mladi ljudi i ostali da žive u svom gradu.

"Izdvojili smo zajedno sa Nacionalnom službom i ZIP centrom sredstva za nekoliko vrsta obuka. Neke od tih obuka jesu obuke osnovnog i višeg nivoa za IT sektor i novac za opremanje Start up centra", kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Na redu je, kažu izrada ozbiljne strategije za razvoj IT sektora jer u sredinama poput Pirota, poslodavci imaju stručnu radnu snagu, dobre uslove i manje troškove, što može biti stimulativno za velike IT kompanije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike