Prva predsednica Slovenije – vozi motor, hobi joj je boćanje i sakuplja figurice sova

Nataša Pirc Musar je prva žena predsednik Slovenije, a do svog cilja došla je bez partijske infrastrukture koja je podržavala njenog protivnika.

Rođena je 1968. godine u Ljubljani u radničkoj porodici. Detinjstvo je provela u Kamniku, a sada živi u Radomlju.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Ljubljani 1992. godine, a 23 godine kasnije doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beču.

Prvi posao joj je bio na nacionalnoj televiziji, a nakon šest godina prešla je na POP TV. U julu 2004. Narodna skupština ju je prvi put izabrala za poverenika za informacije, a drugi petogodišnji mandat na ovoj funkciji završila je 2014. Od tada se bavi advokaturom.

Kao i Borut Pahor, i ona je aktivna na društvenim mrežama, mada ima daleko manje pratilaca od njega. Na Tviteru ima više od 54.000 pratilaca, skoro upola manje od odlazećeg predsednika, a 2.209 na Instagramu, što je 60 puta manje od Pahora.

Kod kuće ima dve čivave i kolekciju figurica sova koje sakuplja dvadesetak godina. Ovu pticu, kaže, voli jer je simbol mudrosti. Hobi joj je i boćanje, kao i vožnja motora.

Ima 273.000 evra štednje u banci i finansijskih ulaganja, vlasnica je 145 akcija "Krke", vrednih nešto više od 62.000 evra po kursu od petka.

Suvlasnik je tri kompanije (Advokatska kancelarija Pirc Musar & Lemut Strle, Info kuća, Ruska dača), ukupna knjigovodstvena vrednost akcija iznosi 212.000 evra. Suvlasnica je i porodične kuće u kojoj živi sa suprugom Alešom.

Aleš Musar se obogatio na početku privatizacije državnih firmi, ali Nataša Pirc Musar tvrdi da je sve bogatstvo zarađeno pošteno i legalno. Imaju sina Maksa koji je student mašinstva. Odnedavno žive u Radomlju, na severu Slovenije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike