Provera poljoprivrednih prskalica od 2022. godine

 Ovih dana na atarskim putevima i njivama u Banatu najviše je traktora sa prskalicama. Većina poljoprivrednih domaćinstava ima prskalicu, jer je, zbog česte upotrebe, to jeftinije nego da je iznajme. Zoran Rackov poljoprivrednik iz Zrenjanina će ovog proleća koristititi prskalicu u više navrata na 36 hektara zasejanih kukuruzom, suncokretom i pšenicom.

"Prskalica je jedna od sada glavnih poljoprivrednih mašina, koja se koristi celo proleće. Došlo je vreme da se bez prskalice ne može, jer se sve kulture prskaju bar dva puta. I sad ne smeju ni dosta hemije da se mešaju uskolinna za širokolisnu travu, pa mora da se radi u više prohoda", kaže Rackov.

Zbog toga što se prskalica koristi najviše u periodu pre setve i nakon nicanja biljke, treba je češće proveravati, navode stručnjaci. Na osnovu popisa poljoprivrede, svako treće registrovano gazdinstvo ima prskalicu.

„Imamo 132 hiljade prskalica bez orošivača, traktorskih prskalica imamo u zemlji Srbiji po popisu iz 2011, popis poljoprivrede. A Nemačka ima 130 hiljada. Veliki broj tih prskalica su prskalice starijeg datuma ili prskalice sklopljene u nekim radionicama, koje same po sebi kao nove nisu bile dobre", objašnjava Aleksandar Sedlar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Osim provere prskalica, najavljuje se i obuka poljoprivrednika za rad sa njima. Od 600 do 1.000 litara preparata ne dopre do biljke, već padne na zemljište ili se rasprši u vazduh. Predviđeno je da provera prskalica obuhvati kontrolu protoka i pritiska na pumpi i ispravnost dizni.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар