Provera objekata posle dojave o bombi – ekipa RTS-a sa specijalnom jedinicom MUP-a

Još jedna dojava o postavljenoj bombi. Serija zastrašivanja i uznemiravanja naroda ne prestaje. Prvi u utvrđivanju bezbednosti lokacije nastupaju pripradnici kontradiverzione jedinice svesni činjenice da je svaki izlazak na teren možda i poslednji.

Miroljub Savić, potporučnik policije kaže da vas prvo prati neizvesnost, ne znate na šta ćete da naiđete.

"Oprez je majka mudrosti, tako da nikada ne može da se ide sa pretpostavkom "ma ‘ajde to se neko šalio, idemo mi sad to radi reda", nikada to ne može, sa tom pretpostavkom ljudi prosto ginu. To mora u startu da se eliminiše i uvek prema svakoj pretnji mora da se odnosi maksimalno ozbiljno", kaže Savić.

Prilikom anonimnih dojava o postavljenoj bombi, svi raspoloživi kapaciteti kontradiverzionih jedinica MUP-a angažovani su na pregledu objekata i ustanova. Samo u jednom danu bilo je gotovo 200 intervencija. Nakon evakuacije i obezbeđivanja mesta, sledi detaljan pregled.

"KD pregled se vrši detaljno, znači ne sme ostati ni jedna površina ili deo prostora koji nije pregledan, sve zavisi unutar šta smo zatekli", kaže Radojko Caran, potpukovnik policije.

"Koristi se raznorazna inspekcijska oprema, od endoskopa, boroskopa i tako dalje, do rengenskih uređaja, kad utvrdimo o čemu se radi onda se donosi odluka kako da se postupa sa tim sredstvom", rekao je [Miroljub Savić, potporučnik policije.

Službeni, specijalno obučeni psi učestvuju u intervenciji kontradiverzione jedinice.

"Prilikom vršenja KD pregleda, mnogo brže, prostor, veći prostor od čoveka, mogu da pregledaju iz razloga što je čulo mirisa kod pasa jače više puta nego kod čoveka. I pas kao pas može sve nedostupne prostore svojim njuhom da oseti da li postoji miris eksplozivne materije koja bi mogla da bude pretnja i za naše policijske službenike i za građane", kaže Caran.

Prve dojave o postavljenim bombama stigle su u martu. Na meti su se našli avioni koji su leteli iz Srbije za Rusiju. Nekoliko dana kasnije, evakuisan je i beogradski aerodrom.

Dosadašnji godišnji prosek izlaska kontradiverzione jedinice na teren bio je 30 puta, a samo u prvih šest meseci 2022. godine bilo je više od 600 dojava o bombi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike