Protok robe u svetu doživeo dva „infarkta“, kako zastoji utiču na nestašicu proizvoda

Koliko će uticati na tržište zatvaranje luka Jantian, koja je pomorsko čvorište Šenžena i jedna je od najvažnijih izvoznih luka Kine, naročito kad je reč o elektronskim proizvodima i luke Ningbo-Žaušan, treće najveće luke po prometu na svetu.

Ekonomski analitičar Maja Suđicki Trzen rekla je da gostujući u Jutarnjem programu da su luke u ovom trenutku otvorene i da su bile zatvorene 10 do 15 dana, ali to za ove luke znači kolaps.

"Na početku pandemije luke nisu u potpunosti bile zatvorene, sada su bile potpuno zatvorene, niko nije radio. Problem je što se tih 10 do 15 dana koje nisu radile multiplikuje na mnogo više dana kad je dostava robe u pitanju", rekla je Suđicki Trzen.

Prema njenim rečima, poskupeli su mnogi proizvodi, kod nas posebno elektronski, ali pored poskupljenja problem je što nekih proizvoda, kao što su na primer čipovi, nema.

"Nestašice su u rafovima, uvoznici su u dilemi da li će građani kupovati neke proizvode koje su navikli da kupuju znatno jeftinije", rekla je i navela primer da su dobavljači u dilemi da li da nabavljaju novogodišnje jelke jer je pitanje da li će ih građani kupovati po tri, četiri puta višoj ceni.

Napominja da još nije zamenjeno tržište dobavljača, ali da se Turska dosta aktivirala.

Kako kaže, što se Srbije tiče, možemo samo da čekamo da se globalni tokovi razreše.

"Srbija je zabeležila rast izvoza, naša šansa je prerađivačka industrija na sopstvenim sirovinama jer smo bogati sirovinama", rekla je Suđicki Trzen.

Alternativna tržišta će, kako napominje, zavisiti od strategija kompanija, veliki pritisak je na Turskoj, ali ona još uvek ne može da izdrži taj pritisak.

"Afričko tržište se sprema da bude nova Jugoistočna Azija. To je dugoročan proces, grade se luke", istakla je i dodala da nas čak ni ova pandemija nije opametila i da se i dalje okrećemo Kini.

Prema njenim rečima, inflacija je prisutna i ovde u Srbiji i u Evropi i u Americi, gde se govori i o povećanju kamatnih stopa, u Los Anđelesu imamo kašnjenje u isporuci robe.

Odgovarajući na pitanje da li je moguć krah bankarskog sistema, navodi da ne brine za banke jer se one uvek prilagode situaciji.

Govoreći o trgovini kriptovalutama, kaže da kada je ekonomija stala onda su se investitori okrenuli njima, i mnogi su izgubili, tako da preporučuje da su to osetljive stvari i da time treba da se bave oni koji znaju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар