Protivnici kovid sertifikata blokirali obilaznicu u Ljubljani, policija koristila vodeni top

Protivnici kovid propusnica okupili su se na ljubljanskom Trgu republike u 13 časova, a osim ukidanja pravila u vezi sa propusnicama, okupljeni su tražili ostavku vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, prenosi RTV Slovenija.

Zgrada slovenačkog parlamenta koja se nalazi na trgu bila je ograđena, a bio je prisutan i veliki broj policajaca, zbog nereda koji su se dogodili sredinom septembra, kada su protivnici kovid propusnica bacali baklje, flaše i granitne kocke na parlament Slovenije.

Okupljenima na trgu se obratio i otac 20-godišnjakinje za koju organizatori protesta navode da je preminulo od komplikacija izazvanim vakcinacijom protiv koronavirusa. Bila je imunizovana vakcinom kompanije "Džonson i Džonson", zbog čega je upotreba te vakcine privremeno obustavljena.

Nakon trosatnog skupa na Trgu republike, demonstranti su krenuli u protestnu šetnju kraj predsedničke palate, nakon čega su blokirali ljubljansku obilaznicu. Na tom mestu se nalazio vodeni top policije kojim su okupljeni razbijeni u više grupa.

Grupa demonstranata se okupila i ispred slovenačkog javnog servisa RTV Slovenija i tom prilikom su, uz uzvike "hoćemo pet minuta, zatražili da se pojave u programu te televizije. 

Početkom meseca, antivakseri, koji su mesecima protestovali ispred zgrade RTV Slovenija, upali su u studio javnog servisa i zahtevali da budu gosti u emisiji. 

U Sloveniji je na snazi pravilo o kovid sertifikatima kojima se za mnoga javna mesta traži dokaz o ispunjenju PVT (preležali, vakcinisani, testirani) uslova, a organizatori skupa su zatražili da pravila ne budu obavezna, već samo preporučena.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар