Protiv vršnjačkog nasilja – kako ga prepoznati i zaštiti decu?

Fizičkom nasilju predhodi verbalno ismevanje, uvrede, poniženja, ali sve češće i digitalno na društvenim mrežama. U srednjoj Ekonomsko-trgovinskoj školi u Vranju, od početka ove školske godine registrovana su tri slučaja vršnjačkog nasilja .

"Tako da smo mi pokrenuli disciplinski postupak, izrekli smo i vaspitne i vaspitno disciplinske mere, uradili planove zaštite. Imamo plan pojačanog vaspitnog rada sa učenicima i sve to već daje rezultate", kaže Jelena Tasić, pedagog u Ekonomsko-trgovinskoj školi.

"Ima dece koja su povučena zbog toga koja i ne žele da pričaju o tome ili se stide da ne budu još više maltretirana", objašnjava Žaklina Jovčić, predstavnica đačkog parlament.

Prevencija, razgovor sa decom i edukacija su najvažniji, kažu stručnjaci. Organizovana je nedelja borbe protiv vršnjačkog nasilja, predstave, predavanje i radionice o svim vrstama nasilja, posebno o digitalnom koje je najizraženije.

"Dete mora da zna da prepozna opasnost, dete mora da zna da se zaštiti, kome treba da se obrati za pomoć, bilo da se to dešava u školi ili kod kuće i u svakom slučaju, da od tog interneta i telefona koriste ono što je najbolje moguće", kaže Marina Janjić, direktorka OŠ"Vuk Karadžić.

"Da preventivno delujemo i da dođemo do svakog deteta, a naravno i roditelja, kako bi smo da se broj vršnjačkih nasilja smanji delovanjem i pričom i medijskom pažnjom", objašnjava Zorica Jović iz Radne grupe za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

U sredu na Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja na gradskom šetalištu će biti organizovano druženje sa decom i roditeljima, a u petak će učenici srednjih škola prikazati predstavu o vršnjačkom nasilju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike