Protesti širom SAD, demonstranti zahtevaju strožu kontrolu prodaje oružja

Manifestacija "Marš za naše živote", u organizaciji grupe za bezbednost oružja koju su osnovali učenici koji su preživeli masakr 2018. godine u srednjoj školi Parkland na Floridi, planirana je na više od 450 lokacija, uključujući i Njujork, Los Anđeles i Čikago, navodi Rojters.

Poruka ovogodišnjeg marša je: "Vaša neaktivnost ubija Amerikance".

Trevon Bosli, član odbora manifstecije poručio je na društvenim mreža: "Nećemo vam više dozvoliti da sedite udobno zavaljeni u svojim foteljama dok ljudi umiru".

Inače, prošlog meseca je ubijeno 19 učenika i dva nastavnika, a više od desetoro dece je povređeno u pucnjavi u osnovnoj školi u gradu Juvalde, u američkoj saveznoj državi Teksas. Osumnjičeni osamnaestogodišnjak Salvador Ramos je ubijen.

Pre napada na društvenim mrežama je objavljivao fotografije sa oružjem i naveo šta će se desiti.  

Predsednik SAD Džozef Bajden je tokom obraćanja iz Bele kuće uputio saučešće porodicama žrtava pucnjave u osnovnoj školi u gradu Juvalde u Teksasu i izrazio ogorčenje zbog neuspeha američkih zakonodavaca da donesu strože zakone o oružju, za koje smatra da bi sprečili pucnjave u školama.

Apelovao je na Kongres, u kojem se republikanci već dugo protive donošenju ograničenja za nošenje vatrenog oružja, da se konačno suprotstavi oružanom lobiju i spreči nova stradanja u masovnim pucnjavama.

Takvih incidenata u novijoj američkoj istoriji ne manjka, pogotovo u državama poput Teksasa, u kojima je nošenje oružja dozvoljeno čak i studentima i profesorima.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike