Protest uzgajivača svinja – traže zabranu uvoza, ministar najavljuje obeležavanje domaćeg mesa

U oborima ima stotinu svinja, četvrtina su krmače. Janko ima 25 godina, odlučio je da ostane na imanju u Belotiću, i da živi od poljoprivrede, ali ne zna kako kad sa cenom od 130 dinara u otkupu, već 10 meseci u svinjarstvu zbira gubitke.

"Sto pedeset dinara – to je da budeš na nekoj nuli, možda čak i u nekom gubitku, a 170, 180 je već neka cena da može da se zaradi. Ja planiram proširenje pogodio sam sa majstorom prasilište da radim ako ovako nastavi pitanje je šta će biti", rekao je Janko Rakić iz Belotića.

U Mačvi se 70 odsto domaćinstava bavi stočarstvom, polovina goji svinje. U Srbiji 200.000 gazdinstava godišnje utovi oko dva i po miliona grla. Svi imaju isti problem – neisplativost posla.

"Sve je poskupelo, naši ulozi su se uvećali za 50 odsto, a cena otkupnih svinja se smanjila", rekao je Nikola Popović iz Stejanovaca.

Svestan je problema resorni ministar. Dočekan zvizducima, saslušan u obrazloženjima, ispraćen brojnim pitanjima.

"Da se uvedu prelemani na uvoz smrznutog mesa i mesa koje je mehanički otkošćeno. Sledeći predlog je obeležavanje našeg mesa u marketima, da se zna koje je meso od životinja koje je uvezeno, koje su jele genetski modifikovanu hranu i da se zna poreklo, koje je meso iz Srbije", rekao je Mirko Đukić, predsednik Udruženje krmačara Srbije.

"Moraće da stoji srpska zastavica da je to proizvedeno od hrane iz Srbije" 

Deo problema trebalo bi, kaže, ministar da bude rešen usvajanjem Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednim proizvodima.

"U četvrtak će biti na sednici Vlade, između ostalog, donošenje posebnog pravilnika za obeležavanje srpskog mesa u svakoj prodavnici. Ako ima sveže meso, moraće da stoji srpska zastavica da je to proizvedeno od hrane iz Srbije", rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Na osnovu zakona, dodao je ministar, država će moći da interveniše kada dođe do poremećaja na tržištu.

"Uprava za agrarna plaćanja, kao što sad interveniše i daje subvencije, isto tako ćemo imati mogućnost da kada cena koštanja padne ispod proizvodne cene, intervenišemo sa novcem i pomognemo tu vrstu proizvodnje. Dvadeset roba, između ostalog svinjsko meso, goveđe meso, pileće meso, nalazi se na tom spisku", navodi Nedimović.

Osnovni razlog zbog kojeg je smanjena tražnja za mesom je pandemija. Stabilizaciju ministar očekuje za petnaestak dana, a uz strategiju svinjarstva do 2030. godine i dugotrajnije rešenje za proizvođače.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар