Protest na Brezovici zbog izgradnje mini hidrocentrala

Foto: pixabay

Meštani kosovske opštine Štrpce, građani okolnih opština i aktivisti iz inostranstva su danas protestvovali protiv mini hidrocentrala koje u toj opštini, u zoni nacionalnog parka, gradi kompanija „Metikos grup“ i to, kako kažu, nezakonito.

Oko dvesta građana, Srba, Albanaca i članova organizacije GAIA iz desetak država sveta, danas se okupilo u blizini Durlovog potoka u opštini Štrpce kako bi izrazili protest protiv izgradnje mini hidrocentrale, javlja KoŠev.

Današnji skup obezbeđivala je Kosovska policija kao i pripadnici jedinice ROSU potvrdio je meštanin Ivan Milosavljević.

„U samom Ski centru, na 1700 metara nadmorske visine hoće da uzurpiraju dva potoka, pritoke Lepenca, koji su atrakcija za Šaru a koji i napajaju izvorišta pijaće vode“, objašnjava Milosavljević.

Radovi na izgradnji mini hidroelektrana traju već neko vreme, „već je pričinjena velika šteta“ i to bez obzira što je nacionalni park pod zaštitom.

Milosavljević kaže da su danas su uspeli privremeno da zaustaveradove u ovom mestu ali dodaje da su se mašine ove kompanije po okončanju protesta, uz pratnju lokalne policije, vratile i nastavila sa započetim poslom.

Predstavnici protivnika izgradnje mini hidroelektrana u ponedeljak imaju sastanak u Ministarstvu za životnu sredinu i poručuju „borićemo se koliko možemo, ali ovo liči na donkihotovsku borbu sa veterenjačama“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike