Protest Jedan od pet miliona počeo u Beogradu i Kragujevcu

Protest „Jedan od pet miliona“ počeo je večeras oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojima podršku pružaju i protestanti okupljeni u Kragujevcu.

Okupljeni u Begoradu duvaju u pištaljke i nose transparente sa natpisima „Ima nas pet miliona“, „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove“, „Ustani Srbijo“. Saobraćaj u Vasinoj ulici je obustavljen.

Pre početka protestne šetnje, okupljenima će se obratiti jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović i predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

Pola sata pre početka protesta, u blizini mesta gde se ubičajeno drže govori, došao je predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na KiM Simo Spasić. Incidenata nije bilo. 

On je razvio veliki transparent sa slikom ubijenog lidera GI SDP Olivera Ivanovića na kojem piše „Ćutali ste kada je bio u zatvoru, ćutite i sad“. 

S druge strane tog transparenta je slika Ivanovićeve supruge Milene i na njemu su napisane njene reči – „Ne koristite našu tragediju u političke svrhe“ i „Gde ste bili kad je moj Oliver bio zatvoru?“.

Spasić je kazao da porodice ubijenih i kidnapovanih traže da se otkrije ko je ubio Olivera Ivanovića i da odgovorni za taj zločin budnu kažnjeni.

On je kazao da pripadnici OVK koji su otišli u Hag, ne smeju da budu svedoci, već da po komandnoj odgovornosti budu kažnjeni za zločine.

Prema njegovim rečima, porodice ubijenih i kidnapovanih su ogorčene izjavama „Albanskih terorista“ koji ovih dana traže da se formira Specijalni sud za Srbe.

U Kragujevcu je večeras u 18 časova, počeo drugi protest „Budi jedan od pet miliona“, a najavljena su obraćanja četiri govornika i protestna šetnja.

Kragujevčani su se okupili ispred robne kuće „Beograd“, nose zastave i transparent „Do pobede protiv diktature“.

Protesna šetnja kretaće se ka Đačkom trgu ispred Gimnazije gde će se, kako najavljeno obratiti govornici, među kojima jedan od organizatora novinar Milan Šerifović.

Protesti u Kragujevcu organizuju se u znak podrške demonstrantima u Beogradu, koji večeras protestuju šesti put.

Jedan od organizatora protesta u Kragujevcu, preduzetnik Nebojša Veljković ranije je naveo da je aktuelna vlast vratila srpsko društvo u „pretpolitičko doba“ i da se protestima traži poštovanje zakona i da institucije ne istupaju iz svojih ovlašćenja.

Prvo okupljanje građana u Beogradu je organizovano je 8. decembra pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, a drugo 15. decembra pod nazivom „Hajde da se prebrojimo“.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića. 

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike