Protest desničara u Vukovaru

Iako je protest najavljen kao nestranački, učesnici nose transparente sa političkim porukama kojima pozivaju na ujedinjenje, a upućuju i negativne komentare hrvatskom premijeru i lideru HDZ-a Andreju Plenkoviću.

Protest je podelio hrvatsku javnost, ali i sam HDZ, jer ga neki doživljavaju kao izraz nezadovoljstva krajnje desnice premijerom Plenovićem i njegovom politikom.

Skup organizuje gradonačelnik Vukovara, koji je iz redova HDZ-a, u kojoj ima punu podršku desnog krila te stranke, na čijem čelu je takođe Plenković.

Protest se održava uz protivljenje premijera, koji nije isključio mogućnost da će učesnici iz redova HDZ-a možda snositi sankcije.

Prema pisanju riječkog Novog lista, učesnici protesta su u Vukovar stigli iz mnogih hrvatskih gradova, ali i iz susedne Bosne i Hercegovine.

Autobusima i automobilima su doputovali iz Rijeke, Zagreba, Odžaka, Zaprešića, Škabrnje, Zadra, Koprivnice, Vinkovaca, Gospića.

Inače, mediji javljaju da su među prisutnima i novinar Velimir Bujanec, poslanik opozicionog Mostau Saboru, Miro Bulj, penzionisani general Ljubo Ćesić Rojs, koji je u Vukovar stigao iako ovaj skup nema podršku njegovog "Generalskog zbora".

Tu su sadašnji i bivši desničari HDZ-a: Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih iz stranke Nezavisni za Hrvatsku, Ines Strenja Linić iz Mosta, Stevo Culej iz HDZ-a, zatim Željko Glasnović, Darko Milinović, Hrvoje Zekanović iz HRAST-a, kao i šefica udruženja "U ime obitelji" Željka Markić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike