Protest advokata i građana ispred Ustavnog suda

Građani su se okupili ispred Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra gde su ponovo zatražili povlačenje stava Vrhovnog kasacionog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke ugovaraju troškove obrade kredita koji, kako kažu, šteti građanima, nakon čega je usledila protesna šetnja do Palate pravde.

Protest protiče mirno, a okupljeni nose transparente sa porukama "Povucite ga!", "No pasaran!", "Poštujte zakon! Stop bankarskom teroru".

Ispred Ustavnog suda se, između ostalih, obratio advokat Miroslav Živković koji je rekao da je 16. septembra pravosuđe u Srbiji prestalo da postoji.

"Šesnaestog septembra izdali su dopunu nakon koje smo se mi pobunili. Rekli su nam da nemamo prava na proteste, da to nije po etici, nekom kodeksu. Sa ovog mesta im odgovaramo, imamo samo jedan zahtev, a to je ‘Povucite ga!’", rekao je Živković.

Okupljeni su tu potpisivali peticiju obustave rada cele advokature u Srbiji dok se ne promeni stav Vrhovnog kasacionog suda.

Zbog protesta, zaustavljen je saobraćaj u Bulevaru kralja Aleksandra.

Ministarstvo pravde: Pritiscima na Vrhovni kasacioni sud se urušava integritet pravosuđa

Neprihvatljivim pritiscima na Vrhovni kasacioni sud urušava se integritet pravosuđa u celini, saopštilo je Ministarstvo pravde i podsetilo da je dužnost svih da poštuju nezavisnost sudstva i da se stavovi suda ne mogu zauzimati na ulici, niti ih može zauzimati bilo ko drugi, osim sudija.

"Osporavanje dopune pravnog stava Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita – protestima, skandiranjem, fizičkim obračunima i nasilnim pokušajima ulaska u zgradu suda, ugrožava osnovne postulate položaja nosilaca sudijske funkcije, koji je utemeljen Ustavom Republike Srbije i zasnovan na načelu nezavisnosti, koje podrazumeva i zabranu svakog uticaja na sudiju prilikom vršenja sudijske funkcije", ističe se u saopštenju.

Kako se podseća, javnost je tokom protekle nedelje bila upoznata sa pritiscima na najvišu sudsku instancu u Republici Srbiji, vršenu putem novinskih naslova, društvenih mreža i televizijskih emisija, kao i putem okupljanja jednog broja članova Advokatske komore Srbije ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda.

"Nedopustivo je da se sudije označavaju interesnim lobijima i da se građani pretećim tonom pozivaju da krivce za obustavu rada nađu u Vrhovnom kasacionom sudu, što ne odgovara istini i predstavlja zamenu teza", naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo pravde ističe da nastavlja da pruža podršku nezavisnosti sudstva i radi na jačanju nezavisnosti ove grane vlasti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар