Proširuje se jagodinski Muzej naivne i marginalne umetnosti

Kada je davne 1960. godine u Jagodini otvorena galerija samoukih umetnika niko nije očekivao da će danas muzej naive kako ga popularno zovu imati zbirku od četiri hiljade umetničkih dela. U izložbeni prostor pretvoren je hodnik oko stepeništa, suteren i sprat zgrade, pa ipak skoro 80 procenata vredne umetničke baštine je u depoima u potkrovlju zgrade.

"Ono što bi mi najviše voleli je da pokažemo jedan deo koji je godinama u senci, a radi se na primer o skulptorskim opusima vajara poput Bogosava Živkovića i Dragutina Aleksića i mnogih drugih slikara Save Sekulića i autora koji dugo nisu izlagani", kaže Nina Ljubomirović, kustos likovne zbirke MNMU.

U potkrovlju jedne od najlepših građevina u Jagodini iz perioda secesije su i restauratorske i stolarske radionice kao i arhiva.

Koliko je zaposlenima teško da rade u skučenom tavanskom prostoru možda najbolje govori i obeležena greda. Zaposleni koji su uglavnom viši od naše reporteke stavili su obeleživač kako ne bi udarali glavu svaki put kada prolaze hodnikom.

Dela od kojih neka pripadaju i svetskoj kulturnoj baštini zatevaju određene mere čuvanja, održavanja i izlaganja pa je neophodno više prostora. Budući aneks biće inkluzivnog karaktera, a novo ruho dobiće i glavna zgrada.

"Biće revitalizovana, rekonstruisana do cigle, sasvim opremljena kako treba i u perspektivi biće samo prilika za stalnu postavku, dakle ličnu kartu ovog muzeja", navodi Nina Krstić, direktorka MNMU.

Ove godine Muzej naivne i marginalne umetnosti obeležava šest decenija rada. Zaposleni i poštovaoci ove vrste umetnosti nadaju se da će jubilej obeležiti u novom većem prostoru.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike