Proruske vlasti: Ukrajinske snage konstantno granatiraju Donjeck

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, tokom sastanka sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom, rekao da "vojska koja je učestvovala u oslobađanju Luganske narodne republike" treba da se odmori.

Dodao je da ostale snage treba da nastave da izvršavaju svoje zadatke prema ranije odobrenim planovima.

Ukrajinska vojska saopštila je da su se trupe te zemlje vratile na Zmijsko ostrvo.

"Vojna operacija na Zmijskom ostrvu je završena. Na ostrvu je postavljena ukrajinska zastava", dodaje se u saopštenju.

Proruske lokalne vlasti ističu da ukrajinske snage konstantno granatiraju Donjeck. Prema rečima gradonačelnika Alekseja Kulemzina, stuacija u gradu teška, ali i da su sve službe angažovasne na saniranju štete.

Sa druge strane, gradonačelnik Slavjanska, koji je pod kontrolom Kijeva, kaže da grad postao linija fronta budući da se ruska vojska nalazi na sedam do deset kilometara od grada.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ruska ambasada u Bugarskoj ne može normalno da radi, kao i da će Moskva odgovoriti na proterivanje 70 ruskih diplomata iz Sofije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je učesnike međunarodne konferencije za obnovu Ukrajine koja se održava u švajcarskom Luganu da se pridruže nacionalnom planu za obnovu te zemlje.

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je da će biti potrebno da se razmotre alternativni putevi za izvlačenje žitarica zaglavljenih u Ukrajini ako se Bosforski moreuz ne bude mogao koristiti za transport. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike