Program „Korak napred“, recept za uspeh žena u preduzetničkim vodama

Pita od ručno sukanih kora i tradicionalni hleb sa krompirom od domaćeg kvasca recepti su Valentine Vukadinović iz pirotskog sela Staničenje, za ulazak u preduzetničke vode. Valentina je radnju osnovala uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Ja sam dete sa sela. Naučila sam da radim i poručila bih svim ženama, bez ozbira da li su iz grada ili sa sela, da ako imaju svoju ideju i upornost, neka krenu i to će im se sigurno isplatiti, kao meni. Ja sam krenula i stigla sam do svog cilja", kaže Vukadinovićeva.

Da bi pomogla i drugim ženama da se osamostale, Vlada Švajcarske je, uz podršku Vlade Srbije, sprovela projekat simbolično nazvan "Korak napred". Četrdesetpet žena iz Pirota dobilo je pouke o preduzetništvu i podršku.

"Imaju mnogo više samopouzdanja, imaju podršku porodice, da znaju gde da se obrate za pomoć, da znaju sa kojim imputima kreću da rade, odnosno koliko to košta, samo pokretanje biznisa, ali i da su dosta obogaćene u smislu znanja koje se stekle tokom ovih obuka", navodi Marija Đošić, menadžerka projekta.

Dr Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada napominje da je to praktično vetar u leđa da prate inicijative i da čine sve da bi stvarali jedno pravičnije društvo, društvo jednakih mogućnosti, bez diskriminacije i nasilja.

Ovo je prvi projekat organizovan pod okriljem Ženske parlamentarne mreže, u kojoj smatraju da je i nedavno usvojeni Zakon korak napred ka boljem položaju žena u društvu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар