„Procenu broja Albanaca radili su međunarodni eksperti“

Povodom vesti koja se pojavila u pojedinim medijima da se na novoj službenoj veb stranici opštine Bujanovac, koja je još u fazi izrade, nalazi i rubrika posvećena dijaspori, a koja bi trebalo da, kako su objasnili opštinski zvaničnici, služi zarad prikupljanja podataka Albanaca koji žive u inostranstvu kako bi se "sprečila eventualna manipulacija Vlade Srbije o broju Albanaca u opštini Bujanovac", Stanković kaže da mu nije jasno na kakvu manipulaciju misle.

"Nisam razumeo kako Vlada Republike Srbije može da manipuliše brojem Albanaca. Dakle, kad većina pripadnika albanske manjine nije htela da se popiše, država je organizovala procenu broja stanovnika kako bi te tri opštine mogle nesmetano da funkcionišu kao i da ni jednog trenutka ne budu uskraćene za bilo koja budžetska davanja", naveo je Stanković u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Procenu su, kaže, radili međunarodni ekpseri i u njoj su učestvovali lideri Albanaca na jugu Srbije, između ostalog Riza Halimi i Šaip Kamberi kao narodni poslanici, predsednici opština Preševo i Bujanovac, Ragmi Mustafa i Nagip Arifi.

Ukoliko je, kako kaže, i bilo nekih nedoumica i nezadovoljstava procenom broja stanovnika politički lideri Albanaca iz ovih opština su imali mogućnost da im na sva pitanja odgovore međunarodni eksperti.

Naglasio je da su albanski lideri iz tri opštine na sva postavljena pitanja dobili odgovore od eksperata, nakon čega je dogovereno da bude prihvaćena procena broja stanovnika bez ikakvih uslovljavanja sa bilo koje strane, naglasio je Stanković. 

Stanković je istovremeno postavio i pitanje da li je posao opštine da putem svoje veb stranice prikuplja podatke o Albancima u inostranstvu i koja je poruka zvaničnika opštine, ljudima koji žive na tom prostoru.

Podseća se i da je Vlada Srbije usvojila je Zaključak početkom jula 2015. godine na osnovu kojeg će predstavljena procena broja stanovnika biti u upotrebi do sledećeg popisa.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike