Problemi čuvara srpske tradicije u Albaniji – zbog nedostaka pomoći neka udruženja prestala da postoje

Nadomak Fiera, grada na jugozapadu Albanije, gde živi znatan broj pripadnika srpske nacionalne manjine, u selu Ret Ljibovoš do nedavno održavan je kurs srpskog jezika.

I danas ima dece, ali i odraslih koji bi da čuvaju svoj identitet i uče srpski jezik. Međutim, zbog loše finansijske situacije, udruženje je prestalo da radi.

"Nema pomoći, udruženje nema kancelariju. Iz Ministarstva spoljnih poslova nemam pomoć, ni iz amabasade. Ovde u Tiranu je došao novi ambasador, više od godinu dana, nije još došao u udruženje da okupi naše ljude i da zna koju problematiku imaju ovi ljudi", kaže Ećerem Dulević iz Udruženja Srba "Jedinstvo" u Fieri.

Najmlađe od četiri udruženja koja okupljaju srpsku nacionalnu manjinu u Albaniji "Skadarlija" od svog osnivanja 2018. godine, zbog komplikovane procedure pred ovdašnjom administracijom, do danas nije ni počelo da radi.

"Mi se osećamo poniženi, sam gospodin Gujon za ove dve godine prošetao je pola sveta, ali ovde još nije kročio. Mi smo Srbi kao i svi drugi i mi imamo potrebe da otvorimo školu, da prenesemo naše potrebe, naše brige sa kojima se suočavamo u svakodnevnom životu", kaže Salko Ferezaj iz Udruženja "Skadarlija" iz Tirane.

Danas u Albaniji radi samo jedno Udruženje srpsko-crnogorsko "Morača Rozafa" iz Skadra.

"Naša ekonomska situacija je vrlo teška. Ima dosta godina kako nemamo nikakvu vrstu pomoći, malo slabo, s time ne možemo ni da plaćamo kiriju i električnu energiju i sve, a kancelarija ima svoje troškove", objašnjava Pavle Jakoja Brajović iz Udruženja "Morača Rozafa" iz Skadra.

Iz pravoslavnog Udruženja "Sveti Jovan Vladimir" u Skadru nisu želeli pred kamere. U telefonskom razgovoru rekli su da zbog zahtevne administracije koju ovdašnji zakon propisuje nisu uspeli da se preregistruju. O prestanku rada obavestili su Mitropoliju crnogorsko-primorosku koja je i bila jedan od inicijatora njegovog osnivanja 1995. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike