Problem prevoza dece sa invalidtetom do Centra u Zrenjaninu

Milan Bilbija iz Zrenjanina  poslednjih 15 godina bio je vozač. Ostao je bez posla u firmi koja je otišla u stečaj, pa je angažovanje u Dečjem centru "Alternativa" u Zrenjaninu rado prihvatio. Osim vožnje, na novom poslu ima i druge obaveze:

"Pomažem, ona djeca koja idu na rampu, pomognem pratiocu da ih podignemo gore i da osiguramo pojasevima. Otprilike za dva sata sva djeca su tu u Prihvatilištu."

Ne spore u "Alternativi" da imaju problema zbog kojih decu ne mogu redovno da dovezu u Zrenjanin. Nisu radili desetak dana dok je tražen vozač i popravljan kombi.

Put do Čente, Melenaca ili Zlatice pojedinačno nije dug, ali tokom dana se prevali razdaljina koja je jednaka putu od Zrenjanina do Čačka.

"Kada nam svi korisnici dolaze otprilike 250 do 300 kilometara pređe kombi svakodnevno. Tako da nije ni čudo da imamo česte kvarove, a naročito što je kombi prepravljen, prilagođen potrebama naše dece. Tu su dodata pomagala, bezbednosne rampe, pregrade, pojasevi", objašnjava Teodora Lazić iz Dnevni centar "Alternativa".

U Centru za socijalni rad u Zrenjaninu koji je nadležan za "Alternativu" navode da je u toku javna nabavka za novo vozilo, i da u narednih 50 dana treba da bude isporučeno.

Dnevni boravak ima 25 korisnika, a trenutno ih 10 svakodnevno dolazi zahvaljujući prevozu kombijem, koji je jednostavno odslužio svoj vek.

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike