Pritvorenici Okružnog zatvora u Kragujevcu doniraju novac za lečenje malog Gavrila

Pritvorena lica su sama došla na ideju da pomognu izlečenje mališana, za šta je potrebno 2,5 miliona evra, i o tome obavestila upravu zavoda kako bi se sa njihovih novčanih depozita sredstva preusmerila u ovu svrhu.

Reč je o iznosu od 33.000 dinara koji će biti uplaćen na račun za lečenje ovog mališana.

Ovo je samo jedan u nizu primera humanosti lica lišenih slobode u kazneno-popravnim ustanovama kad je u pitanju lečenje dece.

U KPZ u Požarevcu 174 osuđenika prošle godine su donirala 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji i to odrekavši se dela novca koji im je uplaćen na ime jednokratne pomoći države od 100 evra za ublažavanje posledica epidemije koronavirusa.

Osuđenici u KPZ u Nišu 2018. godine, zajedno sa zaposlenima, donirali su novac za kupovinu pokretnog inkubatora za bebe koji ima presudan značaj za život tek rođene dece u ovom gradu.

Podsećamo da se na početku epidemije oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji (Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu) odreklo 4.700 suvih obroka u korist najsiromašnijih građana.

Osuđenici u zavodu u Sremskoj Mitrovici su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prošle godine donirali Svratišu za decu Novi Beograd skoro 4.000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski koje sami šiju od marta prošle godine.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар