Priština ponovo zabranila Petkoviću posetu Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM petar Petković je danas i sutra trebalo da boravi na prostoru Kosova i Metohije i obiđe nekoliko privrednih subjekata gde je država Srbija obezbedila nova radna mesta, kao i da poseti više socijalno ugroženih porodica i uruči pomoć, ali mu je iz Prištine to oneogućeno.

"Više je nego jasno da je Priština i pre zvaničnog termina počela predizbornu kampanju, koja se po pravilu uvek prelama preko leđa srpskog naroda", saopštila je Kancelarija za KiM.

Ovo je treća po redu zabrana Prištine direktoru Kancelarije za KiM i glavnom srpskom pregovaraču u tehničkom dijalogu, a dolazi uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu što dodatno pokazuje, kako se navodi, nespremnost Prištine da normalizuje odnose sa Beogradom.

Prethodno je Petkoviću onemogućeno da uruči pomoć poplavljenim domaćinstvima početkom godine i obiđe povređenog dečaka Luku Dimitrijevića iz Gračanice.

"Reč je o flagrantnom kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama zvaničnika. Ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biće svakako tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je poseta uredno i na vreme najavljena u skladu sa sporazumom", rečeno je iz Kancelarije za KiM.

Kako se navodi, posebno je neosnovano "obrazloženje" privremenih institucija da je razlog za zabranu posete polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici tokom prethodne posete, jer ne postoji način da iko zabrani zvaničnom Beogradu da pomaže svom narodu u južnoj pokrajini.

"I prethodne dve posete bile su u znaku obeležavanja važnih datuma – godišnjice zločina u Starom Grackom i slave u Prilužju, i to pravo nam niko ne može oduzeti", navodi kancelarija za KiM.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар