Priručnik medijske pismenosti za roditelje – kako da nauče decu da koriste internet

Prepoznajući potrebe roditelja u današnjem kompleksnom digitalnom okruženju, u okviru programa "Nova pismenost" koji sprovodi "Propulsion" uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kreiran je Priručnik medijske pismenosti za roditelje, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, saopštilo je to Ministarstvo.

Priručnik pruža osnovna znanja o medijskoj, informacionoj i digitalnoj pismenosti i srodnim temama, kao i konkretne savete za roditelje koje će im pomoći da usmere decu da kvalitetno i odgovorno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i spoznaje sveta oko sebe, odgovorno i bezbedno.

Vreme koje mladi ljudi provode pred ekranom često je zabrinjavajuća tema za roditelje, jer ispred ekrana deca i omladina često provode više vremena nego u realnom prostoru, kako bi se družili sa prijateljima, zabavili, informisali i učili.

Zato je, ističe se, izazov današnjih roditelja, iako nevidljiv, možda najveći do sada, jer se ponekad čini kao da oni i njihova deca ne žive u istim svetovima.

Istraživanje koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) pokazuje da se 79 odsto mladih u Srbiji informiše preko društvenih mreža, dok influenseri utiču na čak 50 posto dece od 12 do 14 godina.

Zbog toga je važno da pored toga što roditelj brine o tome koliko vremena dete provodi na mreži, usredsredi se i na to kako dete provodi vreme na mreži.

Lakša komunikacija s decom

Psihološkinja i jedna od autorki priručnika Ana Mirković kaže da se često priča o tome koliko nas deca slušaju, a korak bliže rešenju je trenutak u kom će se roditelji posvetiti slušanju svoje dece i razumevanju njihovih potreba.

"Priručnik ima za cilj da sruši barijere između roditelja i dece koja odrastaju u digitalnom okruženju i da se oni ponovo razumeju", ističe Markovićeva.

Navodi da su ga kreirali tako, da na jednostavan i jasan način pomogne roditeljima da započnu komunikaciju sa svojom decom na temu medijske pismenosti, internet nasilja, stereotipa, predrasuda i mnogih drugih izuzetno kompleksnih tema koje se najčešće izbegavaju, a veoma su važne kako bi se dete što bolje snašlo u medijskom i digitalnom prostoru koje ga okružuje. ističe Mirkovićeva.

Priručnik je namenjen svim roditeljima, tetkama i tečama, ujnama i ujkama, bakama i dekama kako bi se lakše sporazumeli sa decom i na pravi način odgovorili na potrebe svakog mladog ljudskog bića.

Takođe, u okviru programa "Nova pismenost" u narednom periodu će za roditelje biti organizovane obuke i susreti prilikom kojih će moći da dobiju odgovore na mnoga lična pitanja i nedoumice na temu odgajanja dece u digitalnom dobu.

Priručnik je dostupan onlajn na sajtu novapismenost.rs.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike