Pripreme za Kurban bajram

Eldara smo snimali i prošle godine kada je imao samo 6 godina. O Kurbanima je tada govorio ovako:

„Koji je ovan po tebi najlepši? Meni je onaj mladi, što je bio farban na leđima. A kako on izgleda? Lepo. Ovaj ovde. Ajde, molim te privuci ga da vidimo kako to izgleda. Samo što je težak. Znači taj je najbolji. A što je najbolji? Što je lijep i mlad. I debeo".

Godinu stariji, i naravno iskusniji. O ovnovima, Eldar zna više od svojih vršnjaka ali i znatno starijih sugrađana.

"Mi imamo ove što su obeleženi na glavu, odmah kod rogova što su obeleženi zelenom bojom to su ovnovi od godinu. To su sve jagnjad, malo se uzličeli na ovnove ali to su sve jagnjad. Porasli im možda brže ovi rogovi, a ništa nije oni su svi jagnjad. Mladi, jagnjad. A to je sve zdravo. A zna li neko ovde na Dojeviću o ovnovima i ovcama više od tebe?Pa stariji po neki, ali i ja isto znam", kaže Eldar Meljanović danas.

A kurban se pažljivo bira. Ne sme da ima nedostataka bilo koje vrste.

"Predmetom kurbana ili što se na ime obredne žrtve prinosi sa ovom namjerom je potrebno da ispunjava veoma važne uvjete, prije svega koji se tiču starosne dobi, ali isto tako i određenih fizičkih osobina. Jer, kada imamo na umu činjenicu da vjernik želi da se sa svojom žrtvom približi Gospodaru logično je razumjeti da to mora biti najkvalitetniji dio imetka" ističe Rešad ef. Plojović, iz Islamske Zajednice u Srbiji.

Bajram će početi namazom, jutarnjom molitvom nakon koje muškarci obilaze groblja time iskazujući potšovanje precima. Meso Kurbana deli se na tri dela, porodici, rodbini i ljudima u potrebi a žene pripremaju bogatu trpezu. Običaj je da se tokom praznika obiđe veliki broj prijatelja, rođaka i komšija.    

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар