Pripreme za doček Srpske nove godine

Dvadeset gradova širom Srbije organizuje javni doček Srpske nove godine na trgovima uz muziku i tople napitke. U Beogradu će se slaviti kod Hrama Svetog Save u okviru manifestacije "Božićno seoce", koja traje sve do 28. januara.

Čini se da smo se već prilično istrošili jer ugostitelji kažu da je manje interesovanje za doček Srpske nove godine u restoranima nego prethodnih godina.

Prvi januar po julijanskom kalendaru je radni dan, pa je i to doprinelo manjem broju uplata dočeka u ugostiteljskim objektima.

Od Sombora na severu, pa do Vranja i Vladičinog Hana na jugu zemlje, noćas će biti veselo. U Novom Sadu, omladinskoj prestonici Evrope, koji će za dve godine dobiti i titulu Evropske prestonice kulture, slaviće se na više lokacija u gradu.

U Vrnjačkoj Banji na trgu nastupaju "Osvajači", a u parku Svetog Save u Nišu Nataša Bekvalac.

"Svi su spremni za Srpsku novu godinu. Tu su i naši planinski centri, kao što je na primer Zlatibor, onda banje, kao što je Vrnjačka banja, tako da možemo očekivati veoma veselu Srpsku novu godinu. Oni koji vole mirniji doček, svakako će to učiniti kod svoje kuće sa svojom porodicom i najbižima", napominje Olga Baletić iz Turističke organizacije Srbije.

Srbija je zemlja manifestacija. Gotovo da nema dana u godini kada se u nekom mestu ne organizuje neka manifestacija, od lokalnih, do onih najvećih koje nam dovedu turiste iz celog sveta.

"Svaka takva manifestacija, i opšte manifestacioni turizam nama donosi puno i kada govorimo o rastu inostranog prometa, deviznog priliva i kada govorimo o ukupnom broju ostvarenih noćenja", napominje ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

U svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, večeras organizovani dočeci.

Postavljaju se pozornice, bine za koncerte i predstave koje će danas i večeras biti organizovane.

Svi koncerti na otvorenom završiće se velikim vatrometom u ponoć, a onda na spavanje, jer sutra je radni dan.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike