Pripadnici Kumanovske grupe: Ovo je Albanija

U atmosferi podignutih tenzija počela je sednica makedonskog Apelacionog suda u slučaju Divog naselja.

Odmah nakon početka sednice, jedan od optuženih, Genci Sefa, je ustao i zatražio minut ćutanja za ubijene u Divom naselju.

Zatim su, zajedno sa drugim optuženima, zatražili da pročitaju zajedničku izjavu, ali su upozoreni da nije reč o suđenju, već javnoj sednici.

Nakon toga je upućen niz uvreda na račun suda i prevodioca.

"Četiri godine čekamo da progovorimo. Vi ćutite. Hoćemo međunarodnu istragu. Nismo zadovoljni advokatima. Godinu dana nemamo komunikaciju. Mi smo ovde domaći. Ovo je Albanija", samo su neke od reči koje su optuženi uputili apelacionom Veću.

Budući da im nije dozvoljeno da pročitaju zajedničku izjavu, osuđenici su ustali i negodovali, nakon čega su zatražili da napuste sudnicu.

Sud im je to i dozvolio, s obzirom na to da prisustvo nije obavezno.

Traže da svedoče Zaev i bivši zvaničnici 

Osuđenici za terorističke napade u kumanovskom Divom naselju napisali su u zajedničkoj izjavi da traže od premijera Zorana Zaeva da iznese dokaze da je taj slučaj montiran i da je bio "zamka" pripremljena od strane DUI i VMRO-DPMNE.

Tvrde da je plan bio da se ubiju na spavanju u Divom naselju.

Kako navode, telefonski razgovor Artana Grubija i Alija Ahmetija, pokazuje da su prevareni i da se uz posredstvo OEBS-a mogu da se predaju.

Osuđenici traže da se pogleda ceo snimak policijske akcije, jer tvrde da su komandanti Beg Rizaj i Mirsad Ndrezaj ubijeni nakon što su se predali policiji.

Traže da svedoče i Nikola Gruevski, bivši direktor makedonske Službe bezbednosti (UBK) Sašo Mijalkov, aktuelni predsednik vladajuće albanske stranke Ali Ahmeti, bivši predsednik Đorđe Ivanov, kao i drugi visoki bivši i aktuelni funkcioneri partije DUI.

Bezbednost podignuta na visok nivo 

Nakon toga, osuđenici su napustili javnu sednicu.

Sednica je nastavljena u prisustvu njihovih advokata.

Četiri osuđenika nisu dovedena iz zatvora, ali su dali odobrenje da se sednica održi u njihovom odsustvu.

Bezbednost je izvan zgrade suda podignuta na visok nivo.

Rođacima osuđenika i posmatračima nije bilo dozvoljeno da u sudnicu unesu metalne predmete i telefone, a zgradu sve vreme nadleću helikopteri.

Pripadnicima terorističkih aktivnosti u kumanovskom Divom naselju u 2015. godini izrečeno je sedam doživotnih kazni, 13 kazni zatvora u trajanju od 40 godina, šestoro njih je osuđeno na zatvorske kazne od 20 godina, jedan je dobio 18 godina zatvora, dvoje 14 godina, dvoje 13 godina zatvora, a četvoro njih su zbog nedostatka dokaza oslobođeni.

Sud je i 16 lica osudio na proterivanje iz države i trajnu zabranu za ulaz na teritoriji Republike Severne Makedonije.

Teroristički napad u kumanovskom Divom naselju dogodio se 9. i 10 maja 2015. godine kada se makedonska policija sukobila sa više od 40 naoružanih pripadnika nepoznate organizacije koji su se krili u pojedinim kućama. 

Makedonska policija ubila je tokom akcije 14 terorista.

Poginulo je osam policajaca, a 37 je zadobilo teške povrede. Policija je uspela da savlada napadače, a njih 27 pripadnika se predalo policiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike