Prilika da nezbrinuta deca osete toplinu doma

Mladi u Dom za nezbrinutu decu "Vera Radivojević" u Beloj Crkvi dolaze jer su žrtve nemarnog i nasilnog ponašanja roditelja. Kažu da su maltretirani, ostavljeni ili da roditelji nisu imali dovoljno uslova za školovanje i izdržavanje.

Za ove male borce, Dom za nezbrinutu decu je utočište gde su prvi put osetili brigu i ljubav najbližih, ali i imali redovne obroke, gde da se okupaju, šta da obuku.

Štićenici kažu da imaju sve što im je potrebno, od interneta do odlazaka na more i veoma su zahvalni profesorima i vaspitačima, jer, kako kažu, ko zna šta bi se sa njima desilo.

U ovom trenutku, od 40 mališana i mladih uzrasta od sedam do 26 godina brine 23 zaposlenih. Trude se da deci bar delimično nadoknade uskraćeno detinjstvo, postave sistem vrednosti, koji je potpuno poremećen u marginalizovanim sredinama iz kojih dolaze.

Prvenstveno se radi na njihovoj resocijalizaciji i osposobljavanju za samostalan život.

Vaspitačica Slađana Haskić kaže kako je u početku mislila da će tu "biti u prolazu i da se nikada neće vratiti", ali danas ima drugačiji stav.

"Vremenom se čovek vezuje. Ja sam baš vezana za ovaj posao i čini mi se da nijedan drugi posao sada ne bih mogla da radim", izjavila je Slađana Haskić.

Manjak kadrova

Imaju punu podršku lokalne samouprave i svih nadležnih institucija, ali i pored toga postoje problemi koje u ovom trenutku nije lako rešiti.

"Mi imamo manjak kadrova i to nas u većoj meri onemogućava u našoj misiji, ali šta je tu je. Mi se snalazimo sa onim čime raspolažemo", naglasila je v. d. direktora Doma Marija Maslać Živanović.

Dom za nezbrinutu decu u Beloj Crkvi izdvaja se od ostalih sličnih ustanova po primeni bodovnog sistema, koji ima za cilj motivaciju dece i unapređenje njihovih ličnih veština i vrednosti.

To je rezultiralo činjenicom da deca iz Doma izlaze i sa tri diplome srednjih škola i kurseva, a pojedini čak i sa diplomom visokog obrazovanja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike