Priboj, zajednička kuća Srba i Bošnjaka u kojoj nema mesta za mržnju

U gradu poezije, simbolu suživota i tolerancije Srba i Bošnjaka, gradu međusobnog poštovanja razlika i različitosti, uvredljivi grafiti i pevanje pesama koje veličaju zločine nailaze na osudu većine, kako čelnika države i rukovodstva opštine, tako i građana.

"To nije karakteristika za Priboj. To je odraz ja ne znam čega, ali sam zgrožen i kao čovek i kao građanin koji ovde živi od rođenja", kaže jedan Pribojčanin.

I drugi se slažu i kažu da lepo žive i sarađuju, i kada je bilo bombardovanje, i rat.

Svi su u jednom saglasni – u mešovitim sredinama nema mesta za bilo kakvu mržnju.

Uz osudu i zajednički stav da su nedavni incidenti izolovani primeri koje treba što pre kazniti, učesnici sastanka poručili su sugrađanima da je Priboj zajednička kuća i Srba i Bošnjaka.

"Svi oni koji su odgovorni da se adekvatno kazne, zato što smo uvek govorili i sada kažemo da nije cijeli sistem, ni policija takve prirode, da su to isključivo pojedinci koji su sramota i za policiju i za državu i koji na taj način najviše štete nanose državi", ističe narodni poslanik Stranke slobode i pomirenja Jahja Fehratović.

Glavni imam Islamske zajednice u Priboju kaže da su se svi ogradili od takvog incidenta.

"I ne samo ogradili, nego i ustanovili određene korake daljeg djelovanja. Najveći nivo jeste što će sa ovog današnjeg sastanka otići poruka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da treba da dođe u Priboj", naglašava Harun efendija Eninagić.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović kaže da Srbi zajedno sa Bošnjacima čine jedinstvo koje neće dozvoliti da bilo ko poremeti.

"Hvala vam i izvinite još jednom za nepromišljene stvari koje su neki pojedinci koji pripadaju mom narodu učinili", istakao je Rvović.

Zadovoljni brzom reakcijom predsednika Aleksandra Vučića koji je poručio da Srbija neće dozvoliti bilo kakve incidente, niti vređanja pripradnika drugih naroda podsećanjem na ubistva, Srbi i Bošnjaci još jednom su pozvali predsednika da dođe u Priboj.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике