Približavanje Kosova EU zavisi od tempa sprovođenja reformi

Kancelarija Specijalnog predstavnika EU, Euleks i šefova misija zemalja EU na Kosovu su saopštili da Kosovo ima evropsku perspektivu, ali da će brzina približavanja Uniji zavisiti od brzine sprovođenja reformi.

„Ali tempo približavanja Kosova jasno zavisi od tempa u kojem sprovodi reforme u svim relevantnim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih prava. Funkcionalna, delotvorna višepartijska parlamentarna demokratija je neophodna na Kosovu kako bi kosovskim zakonodavcima omogućila da naprave te neophodne reforme“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ističe se da je važno da se poštuju demokratski procesi, da se parlament redovno i često sastaje, da funkcioniše pravilno i efikasno, i da se održava vladavina prava.

„Očekujemo od svih izabranih predstavnika da se ponašaju odgovorno i sprovode prioritete koji odražavaju volju ljudi, bez nepotrebnog daljeg odlaganja“, kaže se u izjavi.

Kancelarije EU na Kosovu i predstavnici misija EU na Kosovu ističu da prate sva pitanja i razvoj što se tiće drugog kruga glasanja za gradonačelnike i da očekuju da svi politički akteri odgovorno postupaju, radi kosovskog naroda.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike