Preporuka Poverenice po dopisu „Mame su zakon“

Predloženim merama otklanja se mogućnost da bi pogrešnjim tumačenjem nadležnih ministarstava, a zatim i službenika javne uprave, mogle postojati diskriminacije nad nekim grupama žena, saopštilo je to udruženje.

"Mame su zakon" obratile su se sredinom avgusta Ustavnom sudu, Ministarstvu za rad, Ministarstvu za brigu o porodici, Poverenici i predsednici Vlade, kako bi korigovali instrukciju o sprovođenju odluka Ustavnog suda.

Pomenuta ministarstva su uputila zahtev organima opštinske i gradske uprave, kao i centrima za socijalni rad.

Poverenica je dala rok od 30 dana nadležnim ministarstvima da koriguju instrukciju ili da se za detaljnije tumačenje odluka Ustavnog suda obrate Ministarstvu pravde u čijoj je nadležnosti primena Zakona o Ustavnom sudu.

"Organizacija ‘Mame su zakon’ zahvaljuje Poverenici na brzoj reakciji. Nadamo se da će njena preporuka motivisati nadležna ministarstva da u najkraćem mogućem roku koriguju instrukciju, jasno upute organe javne uprave o načinu sprovođenja, a zatim i da blagovremeno obaveste sve žene koje su pogođene primenom neustavnih odredbi od jula 2018. godine do stupanja na snagu odluka Ustavnog suda, kako bi u zakonskom roku sve bez izuzetaka ostvarile pravo na obeštećenje", navodi se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар