Preminuo Zlatko Rendulić, poslednji pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva i učesnik Aprilskog rata

Zlatko Rendulić je rođen je 29. septembra 1920. godine u Jastrebarskom, u Hrvatskoj. Već sa 14 godina završio je jedriličarski kurs u Vršcu. Završio je i pilotsku školu Jugoslovenskog kraljevskog vojnog vazduhoplovstva.

Učestvovao je u Aprilskom ratu, a posle kapitulacije živeo i radio u Zagrebu sve do 1943. kada odlazi u partizane, odakle ga šalju u Italiju u RAF-ovu školu za obuku za pilota lovca na "spitfajerima".

Kada je postignut sporazum sa SSSR-om on je sa grupom pilota poslat u Grozni na obuku za pilota jurišnih bombardera "Il-2".

Po završetku rata, Rendulić je prešao put od pilota u operativnoj jedinici vazduhoplovstva (jurišni puk "Il-2"), komesara eskadrile, zatim probnog pilota i pilota-inženjera za ispitivanje aviona u letu u Vazduhoplovnom opitnom centru (VOC), glavnog aerodinamičara projekta aviona "galeb" u Vazduhoplovnotehničkom institutu, zatim načelnika aerodinamike i konačno direktora Instituta. 

Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1948. godine, sovjetskoj Vojno-vazduhoplovnoj inženjerskoj akademiji Žukovski. Magistrirao je 1954. na Univerzitetu Kornel i univerzitetu Mičigen. Doktorirao je 1964. na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Kao redovni profesor radio je u Centru za strateške studije Generalštaba JNA.  

Bio je odgovoran za projekte aviona G-2 galeb, J-21 jastreb i J-20 kraguj. 

Vojnu karijeru završio je u činu general-pukovnika, kao pomoćnik načelnika Generalštaba za naučno istraživački rad.

Aktivno je leteo do 1959. godine na 47 tipova aviona. 

Bio je predavač Aerodinamike na jugoslovenskim vojnim školama i dugogodišnji predavač u Centru za strategijske studije Generalštaba JNA.

Njegovim najvećim doprinosom smatra se to, što je "pobedio" konzervativnu struju u JNA koja je zastupala tezu "potreban je poslušan, a ne pametan oficir".

General Rendulić je zaslužan i što je s profesorima Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu formirao Višu vojno-vazduhoplovnu tehničku akademiju u Žarkovu 1966. godine. 

Nosilac je mnogih ratnih i mirnodopskih odlikovanja. 

Vreme i mesto sahrane Zlatka Rendulovića biće naknadno objavljeni, navodi se na sajtu Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар