Preminuo profesor FDU dramaturg Boško Milin

Boško Milin je bio redovni profesor na katedri za Dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, dramski pisac, magistar teatrologije, dobitnik Sterijine nagrade "Miodrag Kujundžić" za pozorišnu kritiku 2008. i 2010. godine.

FDU ističe da je profesor Milin ostavio neizbrisiv trag u istoriji tog fakulteta.

"Bio je div ove ustanove i njegovo nasleđe će nastaviti da živi u životu i radu njegovih kolega i studenata koji su radeći sa njim postali bolji umetnici, brižnije kolege i saosećajniji ljudi. Njegov odlazak nikada neće biti nadomešćen, ali njegov uticaj na dramsku umetnost ovih prostora ostaće večan", navodi se u saopštenju FDU.

Milin je bio dugogodišnji saradnik i prijatelj Sterijinog pozorja, posebno je važna njegova uloga selektora 2001, 2002. i 2018. godine.

Tokom karijere je pisao je dramatizacije za pozorište i radio, scenarija za filmove i TV emisije, radio-drame i adaptacije, a bavio se i fenomenom radija i televizije.

Kao dramaturg je radio u Beču i Narodnom pozorištu u Beogradu, a šest godina je proveo kao član uredništva pozorišnog časopisa "Scena".

Od 1988. godine napisao je više od 30 dramatizacija romana i priča za radio, kao i originalne radio-drame, gde spadaju: "Leteći Holanđanin", "Sinatrina doktrina", "Dr Svetislav Stefanović", "Velimir Živojinović Masuka i dramska obrada scene Josipa Kulundžića", "Pacijenti mladog Kirilova".

Osim kreativnog angažmana, Milin je bio i pozorišni kritičar Trećeg programa Radio Beograda.

Napisao je po narudžbini libreto za čuveni balet "Kraljica Margo" na muziku Gorana Bregovića prema istoimenom filmu, za beogradsko Narodno pozorište.

Napisao je knjigu "Lavirinti ekspresionizma" a u inostranstvu Milin je objavljivao priloge u mnogim stručnim teatrološkim zbornicima.

Njegov esej "Robert Benton: konvencija kao nadahnuće" publikovan je u knjizi o filmu "Svetlo u tami: Novi Holivud".

Prevodio je drame i druga književna dela sa nemačkog i engleskog jezika, posebno komade austrijsko-mađarskog pisca Edena fon Horvata – "Italijanska noć" (Jugoslovensko dramsko pozorište 2004), "Priče iz bečke šume" (SNP, 2012) i "Kazimir i Karolina" (Atelje 212, 2014).

Dramaturg i profesor na FDU Boško Milin je tokom pedagoške karijere ostvario veoma blizak odnos sa svojim studentima, uvek ih je pratio dalje u njihovim karijerama i bodrio u svemu, a kad je bio u prilici, i preporučivao njihove drame – ispitne radove da se objave ili igraju na scenama pozorišta Beograda i cele Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар