Preminuo novinar i likovni kritičar Nikola Bešević

Profesionalni život Nikola Bešević posvetio je novinarstvu. Najduže je radio u redakciji lista Jedinstvo gde je uređivao kulturnu rubriku.

Posebno je pratio tokove na savremenoj slikarskoj sceni i pratio rad slikara Kosova i Metohije pišući o njima, govoreći na izložbama i podržavajući njihov rad i u posleratnom periodu.

Uporedo, Bešević je intenzivno slikao i svoje radove slao prijateljima kao praznične čestitke. Njegove slike su ekspresivni fragmenti i zapisi jedne osetljive i prirodu u odnosu sa svetom koji mu nije naklonjen.

Kao novinar i reporter pratio je tragične događaje tokom raspada Jugoslavije. Posle NATO bombardovanja i sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine ostao je da živi i radi u Prištini, odakle sarađuje, piše i fotografiše za više beogradskih redakcija, a najviše se, zajedno sa svojom suprugom Armenijom, javljao za agenciju "Beta".

Pratio je brojne i važne događaje na posleratnom Kosovu putujući, najčešće bez pratnje i zaštite. Mediji su zabeležili da je nekoliko puta bio meta napada.

Rođen je 20. maja 1947. godine u Šidu. Živeo je u Prištini i nikada nije napuštao svoj grad.

Dobitnik je posebne povelje za ratne reportere "Milan Žegarac" 1994. godine. Bio je član Uprave Udruženja novinara Srbije.

Nikola Bešević biće sahranjen u sredu u 13 sati na gradskom pravoslavnom groblju u Prištini.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike