Preminuo Branko Bilbija

Bilbija je rođen 3. februara 1947. godine u mestu Podvidača kod Sanskog Mosta, a posle završene Vazduhoplovne vojne akademije 1967. godine, raspoređen je na aerodrom Petrovac kod Skoplja odakle četiri godine kasnije, nakon završene preobuke za MiG-21 odlazi na službu u Bihać.

Na lični zahtev, 1980. godine prelazi u Vazduhoplovni opitni centar (VOC), gde je za 11 godina službe prošao sve dužnosti – od opitnog/probnog pilota, pa do načelnika te ustanove.

Tokom službe u VOC, učestvovao je u opitovanju više elemenata naoružanja i vojne opreme, a posebno je zanimljivo da je sredinom osamdesetih godina bio direktno uključen u ispitivanje potencijalnih lovaca za potrebe JNA, pa je 1985. obavljao informativne letove na "migu-29", a sledeće godine i na "miražu 2000".

Posle VOC, početkom devedesetih je prešao u Komandu Ratnog Vazduhoplovstva na mesto pomoćnika komandanta za letačke poslove, a zatim i Načelnika odeljenja za vazdušnu podršku.

Od 1993. godine, pa sve do penzionisanja 2001. godine, obavljao je dužnost direktora Savezne uprave za kontrolu letenja.

Tokom letačke karijere, pilotirao je na više od 35 tipova vazduhoplova.

Mesto i vreme sahrane Branka Bilbije, koji je umro u subotu, biće naknadno objavljeni.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike